Check voor de zekerheid zoveel mogelijk de eigen site of social media van de organisator om de meest up-to-date informatie over een activiteit te zien.

Laden Evenementen

Op vrijdag 31 mei beginnen we aan het vijfde 1000-soorten / biodiversiteitsweekend van de Maashorst en we hebben er zin in! Met dit weekend willen de gezamenlijke natuurorganisaties van de regio de biodiversiteit in een positief daglicht zetten en gaan we proberen, met zoveel mogelijk natuurliefhebbers, zoveel mogelijk soorten waar te nemen. Ook dit weekend wordt weer georganiseerd vanuit de Stichting Natuurorganisaties de Maashorst.

De laatste twee keer, in 2019 en 2022, zijn we telkens boven de duizend soorten uitgekomen en, onder andere, daardoor staat de teller in het totaal al op meer dan 4.000 verschillende soorten dieren en planten, die door meer dan 3.000 verschillende waarnemers gemeld zijn in 325.000 waarnemingen en 80.000 foto’s! Hiermee is de Maashorst één van Nederlands best onderzochte natuurgebieden en daar zijn we trots op!

De waarnemingen worden ingevoerd via de waarneming.nl app op je smartphone. Mede door de mogelijkheid tot automatische soortherkenning van deze app wordt het wel heel makkelijk gemaakt om nieuwe soortgroepen te ontdekken. Je loopt in het veld en terwijl je geniet van alles om je heen kun je waarnemingen invoeren en weet je een soort niet, of het nou een plant of een raar kevertje, een paddenstoel of een korstmos is, dan maak je een foto en laat waarneming.nl de rest doen! Wel even nagaan natuurlijk of het logischerwijs kan kloppen. Door meer informatie over soorten na te zoeken leer je vanzelf meer over andere soortgroepen!

Hoofdkwartier ©Martien van Dooren

Hoofdkwartier ©Martien van Dooren
Nachtvlinderen! ©Martien van Dooren

Nachtvlinderen! ©Martien van Dooren

Net als de vorige edities van dit weekend mogen we weer een hoofdkwartier/ coördinatiecentrum bij het Natuurcentrum de Maashorst oprichten! Hier zal op de beamer de actuele stand van het aantal waarnemingen worden bijgehouden, kunnen de tellers op adem komen met een gratis hapje en drankje en hun mooiste verhalen vertellen. De waarnemingen met een foto worden op het grote scherm getoond. Ook zal hier tijdens het 1000-soorten weekend uitleg gegeven worden over de werking van de app (wel alvast even op je telefoon zetten en je aanmelden). Geïnteresseerden, die niet meetellen, kunnen daar informatie krijgen over dier- en plantensoorten, biodiversiteit en over de natuurverenigingen die aan dit evenement deelnemen.

Op vrijdag- en zaterdag avond zullen op het terrein van het Natuurcentrum ook nachtvlinders “gevangen” worden. Die worden gelokt met licht, geur en misschien zelfs feromonen, waarna iedereen ze kan fotograferen. In 2022 werd hier het zeldzame Wit Weeskind (Catephia alchymista) waargenomen, we hopen dit jaar weer op zulke knallers! Iedereen is, ook ’s avonds, welkom om te genieten van de mooiste nachtvlinders!

Kom tijdens het weekend een kijkje nemen op het Natuurcentrum aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode en wie weet zie je wel de Onvoorspelbare Bijvlieg, Zompzegge, het Sergeant-Majoortje, of de Muurschotelkorst.

Share This Story, Choose Your Platform!