Hieronder staan verschillende inwonerinitiatieven in Uden, Volkel of Odiliapeel. Klik op de foto om meer over een initiatief te lezen of meer foto’s te zien. Klik op de “view more” knop om doorgelinkt te worden naar een eigen facebook of website van het initiatief. Bekijk ook eens ons youtube kanaal om een beeld te krijgen van enkele projecten.
We bieden ook graag inzicht in álle initiatieven die zich bij ons gemeld hebben. De onderstaande knop opent een lijst met alle initiatieven en de status ervan.
Spraakmaker & Tutti frutti
Straatambassadeurs Dico
Met je hart
Noodfonds
LEGO bouwclub
Clean-up Kids
Campus Uden
Uleco - energiecoöperatie Uden-Landerd
Pluktuin
Ledverlichting Petruskerk
VOLK
Participatie Landerd-Uden
Klimaatpanel
Muzemobiel
Oog voor elkaar
Vergroening schoolplein Marimba
Maashorst trailrun
Solar Highways
Verduurzaming wijk Raam
Struikelstenen
Debatcentrum de Grens
EVA taalgroep voor vrouwen
Bureau ZigZag
Plantactie
Dans Maar
TEDxYouth@Uden
Groene Loper
Maakfestival
Goede doelen week Uden
Dans & Yoga
Halal Kookgroep
Stichting OranjeRijk
Straatcontactpersonen wijk Raam
Medior Nu, Senior Later
UdenEnergiek Postcoderoos
OpMaat
Peels platform
Cirkeltuin Raam
Uden duurzaam op weg
Hou Uden schoon
Udenfonds
Natuurdorp Maashorst
Activiteiten Bibliotheek Uden
Stichting Goeie reis!
De vriendelijke transformatie
Solidariteitswerkplaats
Zorg en Welzijn O'peel
Netwerk Positieve Gezondheid Uden
Walking Football Uden
De Gaarden
Enjoy 65!
Begeleid vervoer Uden
Knarrenhof Uden
De gekleurde draad
Maison Unique
Uden doet duurzaam
Coderdojo
Moestuinbakken
Drempels weg
Kinderclub Nieuwe Pit
Misfits
ADOZ Dagtochten
Zwervende tuinen
Buurttuin Bitswijk
Het Leercafé
Kinderclub MuzeRijk
Fietsforum
G1000 Burgertop Uden
D'n Hof van de Toekomst
Op weg naar Fair Trade
SamSam Uden - Burenhulp
Repair Café Uden
Houdoe, lege winkels
-
Spraakmaker & Tutti frutti
Statushouders en Nederlanders verbinden
Project de Spraakmaker is een project dat is gefocust op het bij elkaar brengen van statushouders en Nederlanders omdat cultuurbarrières kunnen zorgen voor weinig contact tussen deze twee groepen. Dit is jammer omdat contact tussen statushouders en Nederlanders kan helpen bij het verbeteren van het sociaal vertrouwen in buurten en de Nederlandse taalbeheersing van statushouders.
Hierom ben ik, designstudente Isis Peene, aan de slag gegaan met de onderzoeksvraag: hoe breng je mensen samen ondanks verschillende culturele achtergronden? En vanuit deze vraag ben ik het ‘samen eten’ opnieuw gaan ontwerpen.
Een culturele en culinaire mengelmoes
Volgens Amerikaanse socioloog Allport is eten een erg goed voorbeeld van een laagdrempelige activiteit die mensen gelijk maakt en bij elkaar brengt. Samen eten is namelijk iets wat ieder mens doet. Met deze informatie ben ik culturele kookavonden gaan organiseren in het Mellepark in Uden met Nederlandse Udenaren en statushouders. Het diner heet Tutti Frutti en dit is een toetje die bestaat uit verschillende soorten fruit die bij elkaar worden gemengd tot een mengelmoes. Ik wil graag een culturele mengelmoes teweegbrengen en hierom heeft het diner deze naam gekregen.
‘Samen eten’ als verbinder
Ondanks dat samen eten een effectieve manier is om mensen van verschillende achtergronden bij elkaar te brengen heb ik als ontwerper een experiment ontworpen om diverse mensen uit te dagen met elkaar contact te leggen tijdens het diner. Ik heb gebruik gemaakt van een ‘speeddate concept’ door bij binnenkomst alle gasten hun naam op te laten schrijven op een naamkaartje. Na het voorgerecht verzette ik de naamkaartjes en hierdoor ontstond er een nieuwe tafelsetting en nieuwe gesprekspartners. De chaotische activiteit zorgde voor interessante en onverwachte gesprekken en interacties tussen de gasten. Zo werd er bijvoorbeeld gepraat over hoe je het beste Eritrees kan eten met je linkerhand en werden er haren ingevlochten!
De Spraakmaker: een tafel die verbindt
Uiteindelijk heb ik dit ‘speeddate’ concept vertaald in een mobiele tafel die in verschillende posities en combinaties neergezet kan worden. De tafel bestaat uit acht losse delen en elk tafeldeel heeft een andere kleur. Tijdens een lunch of diner kan een begeleider vragen om de tafels in een bepaalde positie te zetten en dit vraagt om samenwerking en communicatie. Op elk tafelblad komen ook nog vragenbordjes ter inspiratie om een gesprek eventueel te starten zoals: wat is je lievelingsfilm? Of wat doe je graag in je vrije tijd?
Het thuis van de Spraakmaker
De tafel gaat in het Handelshuys komen te staan in Uden waar inburgeringslessen worden gegeven aan jongere statushouders. In het Handelshuys bevindt zich ook Campus Uden, wat een zelfstudie plek is voor Nederlandse jongeren. Eén keer per week zal de tafel gebruikt worden tijdens een kookmiddag waar statushouders en Nederlandse jongeren aanschuiven! De tafel dient zo om contact te stimuleren tussen de twee groepen. -
Straatambassadeurs Dico
Het is fijn wonen op het Land van Dico. Binnen een straal van 500 meter alle voorzieningen. In een reeds lang bestaande wijk zijn de sociale structuren al gevormd. In een nieuwe wijk is dat anders. Alle bewoners zijn nog zoekende naar verbinding.
Je directe buren leer je relatief snel kennen. Maar daarbuiten is dat best lastig. Toch heb je gemeenschappelijke belangen in een wijk. Denk aan een veilige wijk, de keuze van de speeltoestellen en de inrichting van het groen. Veel is nog onduidelijk.
Verbinding creëren
Wie neemt het initiatief bij het creëren van verbinding? Blijft ook de vraag of bewoners wel behoefte hebben aan contact? Je kent het wel tegenwoordig; overvolle agenda’s. Betrokkenheid en verbinding ontstaan geleidelijk door onderlinge contacten. Na een eerste kennismaking - bijvoorbeeld op straat tijdens een toevallige ontmoeting – is vervolgcontact eenvoudiger. Elkaar al enigszins kennen helpt ook als er gemeenschappelijke wensen of knelpunten zijn. De contactdrempel is immers laag.
Straatambassadeurs
Maar hoe kun je meer betrokkenheid stimuleren met als resultaat meer binding tussen wijkbewoners? Het antwoord was in eerste instantie Facebook, nieuwsbrieven en communicatie via e-mail. In de praktijk niet effectief. De oplossing blijkt - verdeeld over de wijk - straatambassadeurs te zijn. Beheerders van WhatsApp-groepen hebben die taak. Ze hebben primair een signalerende functie; zijn de “oren en ogen” in dat deel van de wijk waar ze bekend zijn. Maar ook coördinerend bij het creëren van verbinding.
Wijk Informatie Coördinator
Maar hoe communiceer je nu effectief met de wijkbewoners en met partijen en instanties buiten de wijk? Hiervoor is de Wijk Informatie Coördinator (WIC) als spil cruciaal. Bij interne wijkcommunicatie bereikt de WIC via de groep van ambassadeurs eenvoudig en snel alle bewoners. Maar omgekeerd weten zij ook de WIC te vinden.
Extern netwerk
De Wijk Informatie Coördinator maakt ook deel uit van het externe netwerk. Regelmatig is er Informeel overleg met o.a. de Wijkagent, Boa, Regisseur Groen en Ons Welzijn. Officiële meldingen doen bewoners zelf maar informeren ook de WIC die daarna via het informele netwerk regelmatig het ‘oliemannetje’ is.
Het ambassadeursnetwerk wordt ingezet bij het organiseren van verbindende activiteiten zoals burendag. Maar ook bij knelpunten en calamiteiten waar snelle communicatie gewenst is. Of wanneer gepeild moet worden wat de wensen en ideeën zijn. Bijvoorbeeld of een wijkvereniging een optie is.
Met de huidige 11 ambassadeurs worden al meer dan 250 bewoners bereikt. Maar er wordt nog gebouwd. Na voltooiing moeten ook alle bewoners opgenomen worden in het netwerk. Dat is nog best een uitdaging. Maar niet onmogelijk.
Ook voor andere wijken!
Het netwerk van straatambassadeurs heeft de band tussen de wijkbewoner versterkt. Het zou in andere wijken in Uden ook een prima instrument kunnen zijn. Meer en betere contacten; minder anonimiteit en meer verbinding.
Voor meer informatie: wijkdico2020@gmail.com -
Met je hart
In de gemeente Maashorst zijn wij sinds begin dit jaar (2022) aangesloten bij de landelijke Stichting Met je hart. Deze non-profit stichting bestaat zelf alweer 10 jaren.
In onze gemeente Maashorst organiseren wij een maandelijkse ontmoeting voor ouderen, die zich soms eenzaam voelen. Bijna altijd gaat de ontmoeting gepaard met samen eten, het liefst met ouderen uit dezelfde omgeving.
Raakvlakken tijdens de gesprekken vinden wij belangrijk en wellicht zijn onderlinge bezoekjes door de ouderen in de toekomst mogelijk. Het eten wordt betaald uit sponsorgelden of wordt gedeeltelijk geschonken door het deelnemende restaurant. Vrijwilligers ondersteunen dit initiatief met hun aanwezigheid. De ouderen worden door ons opgehaald en weer thuis gebracht.
Jaarlijks wordt door Stichting Met je hart een campagne in Nederland gestart met als doel geld op te halen om alle activiteiten te betalen. De campagne startte op 1 november en duurt minimaal tot half december. Tijdens de campagne worden bezoekers aan deelnemende restaurants gevraagd om vrijwillig 1 Euro te doneren aan Stichting Met je hart. Op de tafels in het restaurant staan kaartjes van de Stichting Met je hart met een uitleg over de campagne. Ook hebben de restaurants bijzondere gerechten op de kaart staan met een duidelijke verwijzing naar de Stichting.
Belangrijk is de ondersteuning van voldoende vrijwilligers. De vrijwilliger wordt ingezet in een zogenaamde stamtafel bestaande uit 6 ouderen en 2 vrijwilligers. Maximaal 2 keer per maand wordt op deze vrijwilliger een beroep gedaan, maar dat bepaalt men uiteraard zelf. Op dit moment zijn wij op zoek naar vrijwilligers, zodat meer ouderen deel kunnen nemen aan de activiteiten.
Mocht u denken dat lijkt me leuk om als vrijwilliger ouderen te begeleiden, bv om maandelijks ergens te gaan eten of andere dingen gezamenlijk te ondernemen, dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Ouderen kunnen zichzelf aanmelden maar anderen kunnen ook een oudere aanmelden (hierbij is toestemming noodzakelijk). Na een aanmelding volgt een kennismakingsgesprek.
Aanmelden ouderen en vrijwilligers bij:
Ursula Hillebrand, email ursula.hillebrand@metjehart.nl
of bel mobiele nummer 06-44738945. -
Noodfonds
Mensen in armoede zitten in een permanente (sociale) lockdown. Niet over voldoende financiële middelen beschikken is erg, maar het allerergste is dat je elke dag voelt dat je niet meetelt, omdat je niet mee kunt doen in het maatschappelijk leven. In het geval van een gezin treft dat alle gezinsleden.
Eind 2017 was dit aanleiding voor drie Udense kerkgenootschappen om een Noodfonds op te richten waar mensen die elders tevergeefs om hulp hadden gevraagd terecht konden. Het idee was om te helpen met kleine bedragen en soms hulpvragers met een renteloze lening verder te helpen. Een belangrijke drijfveer is, het helpen van mensen als er elders geen helper meer is.
De stichting Interkerkelijk Noodfonds Uden e.o. heeft haar werkgebied in de Uden, Boekel, Odiliapeel, Venhorst, Volkel en Zeeland. Hierbij moet worden opgemerkt dat de stichting tot dusver alleen maar aanvragen uit Uden heeft ontvangen. Dit ondanks het feit dat er door middel van het verspreiden van folders in de omringende dorpen ook bekendheid is gegeven aan het bestaan van het Noodfonds. -
LEGO bouwclub
De LEGO BouwClub is de gezelligste club van Brabant en is in 2022 door een groep enthousiaste LEGO-fans uit Uden en omgeving opgericht. Het samen bouwen aan legosets, eigen creaties of het organiseren van workshops, zoals te zien bij LEGO Masters, staat daarbij voorop.
Volgens oprichter Wesley Bakker uit Uden werkt het bouwen met LEGO ontspannend en verslavend. “Het samenwerken, samen dingen bedenken en verhalen vertellen is goed voor de geest en het teamverband. Vandaar het idee om LEGO-middagen te organiseren”, vertelt Bakker enthousiast. “Ik ben begonnen om contact te zoeken met enkele wijkcentra in Uden, waarop verschillende ontmoetingspleinen in de gemeente Maashorst direct enthousiast reageerden.” Op dit moment worden er in de verschillende wijkcentra doe-middagen voor de jeugd georganiseerd, welke aansluiten bij de activiteiten van het centrum. “Het geeft mij veel voldoening om met een groep kinderen met LEGO aan de slag te gaan, daar doe ik het voor”, aldus Bakker. Binnenkort worden er door de BouwClub bouwavonden voor oudere legofans georganiseerd, waarmee het concept ook voor die groep bereikbaar is. Het sociale aspect van deze bouwavonden neemt een belangrijke plaats in. Gelijkgestemden kunnen, onder het genot van een drankje samen bouwen, kletsen en hun hobby uitoefenen.
Samenwerking
De LEGO BouwClub heeft een samenwerkingsverband met verschillende Ontmoetingspleinen in de gemeente Maashorst, ‘Udenaar de Toekomst’ en ONS welzijn. Er worden regelmatig LEGO-middagen georganiseerd waaraan kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen deelnemen. Voor meer informatie kan men per e-mail contact opnemen met Wesley Bakker,
aanmelden@debouwclub.eu,
of kijk op www.debouwclub.eu.
-
Clean-up Kids
De jeugd heeft de toekomst of is er nog toekomst voor onze jeugd? Dit plan gaat over een schonere en groenere gemeente Maashorst en kinderen die daar bewust aan mee willen werken. En hoewel er wat woorden betreft niet zo veel verschil zit in bovenstaande 2 zinnen, gaan wij voor kansen. Als wij onze jeugd bewust maken van het belang van een groenere en schonere woonomgeving en het belang van duurzaamheid dan wacht ook de jeugd een mooie toekomst.
Door het ruimen van zwerfafval zetten we kinderen en hun begeleiders in de actie-modus. Samen een probleem aanpakken geeft positieve energie en verbondenheid en die is nodig om het zwerfafval probleem de Maashorst uit te krijgen. Door het thema aan duurzaamheid te koppelen denken we ook ambassadeurs te krijgen voor een generatie die bewuster met de natuur om gaat.
Doel:
-Kinderen bewust maken van een het belang van een schonere en groenere woonomgeving op een leuke en positieve manier.
-Het zwerfafval probleem onder de aandacht te brengen van een groter publiek.
-Volwassen mensen praten vaak over problemen. Deze kinderen gaan er wat aan doen!
-Samen een probleem oplossen geeft positieve energie en dat willen we op de kinderen over brengen.
Wilt u meer informatie over het project Maashorst Cleanup kids, dan kunt u mailen naar atelieralex@outlook.com -
Campus Uden
Ben jij op zoek naar een studieplek? Heb jij studiekeuzestress? Ga je een tussenjaar nemen? Heb je stagebegeleiding nodig? Of ben jij een ondernemer die op zoek is naar jong talent?
Campus Uden biedt vele antwoorden én kansen! Op de website van Campus Uden vindt je veel meer informatie. (klik op 'view more') Campus Uden
’t Handelshuys, Udenseweg 2
Uden -
Uleco - energiecoöperatie Uden-Landerd
De Uden Landerd Energie Coöperatie (ULECO) is opgericht op 23 juni 2020. Deze coöperatie heeft als doel de krachten te bundelen van burgers, bedrijven en instellingen die betrokken zijn bij verbruik en opwekking van energie. Haar werkgebied wordt gevormd door de gemeente Uden en Landerd en aangrenzende Postcodegebieden.
Dat doel proberen ze te bereiken door:
a. Overeenkomsten te sluiten met betrekking tot de inkoop/verkoop of productie van energie of voor energie-gerelateerde producten (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen);
b. Overeenkomsten te sluiten met betrekking tot de verbetering van de energie-efficiency van woningen en bedrijven;
c. Het lokaal opwekken van energie;
d. Het delen van informatie over energiegebruik en energiebesparing;
e. Het oprichten van of deelnemen aan organisaties met aan de coöperatie verwante duurzaamheid doelstellingen.
Het lidmaatschap van de coöperatie staat open voor inwoners van de gemeente Uden en Landerd en omliggende postcode gebieden maar ook voor bedrijven die feitelijk in de gemeente Uden en Landerd gevestigd zijn. Meer info over ULECO is te vinden op hun site. -
Pluktuin
In de Hooistraat in Uden is Yvonne Ree een groente-, (klein)fruit- en kruidentuin begonnen waar abonnees verse producten zo van de plant kunnen komen plukken.
Abonnees hebben een stukje eigen verantwoording om voedsel te vergaren, zij oogsten immers alles zelf. Door deze manier van werken en doordat zij dit in de eigen omgeving doen, verkleinen zij de veelgenoemde voetafdruk van hun voedsel. Het is dus goed voor het milieu. Bovendien is al het uitgangsmateriaal biologisch gecertificeerd.
Daarnaast wordt er met heel veel respect voor de bodem en het leven daarin geteeld en vanzelfsprekend zonder pesticide en kunstmest om zo veel mogelijk biodiversiteit te bevorderen.
Een strook van 5 meter breed beplant met bomen en struiken dient als een soort muur voor het buurterrein én om vogels en insecten een plek te bieden. En diverse vooral eetbare bloemen maken dat (wilde) bijen en andere insecten, maar ook alle abonnees er plezier van hebben.
De pluktuin is ook een mooie plek om te relaxen en tot rust te komen. En daar hoef je geen abonnee voor te zijn. Ook voor educatie en voorlichting is er ruimte.
Ga gerust eens kijken om de Pluktuin zelf te ervaren! -
Ledverlichting Petruskerk
Voorgeschiedenis:
De uit 1980 daterende Petruskerk met z’n twee ranke torens en opvallende koepel in de volksmond ook wel vruchtenpers genoemd. Hoofdzetel van de gelijknamige parochie Maar ook voor niet gelovigen is dit een ijkpunt. Dit is Uden en dit is thuiskomen.
Ruim vijf jaar in het donker
De Petruskerk staat vanaf 2016 al in het donker. De bestaande ruim 30 jaar oude verlichting staat al vijf jaar uit, was zwaar verouderd, afgeschreven en helemaal op. Uit veiligheidsoogpunt branden er alleen nog twee armaturen aan de voorzijde van de kerk.
In 2019 hebben heeft een kleine initiatiefgroep bestaande uit mensen van Udenaar de Toekomst, de Petrus parochie en de gemeente samen met het Lux Lab uit Eindhoven plannen gemaakt voor een nieuwe energiezuinige ledverlichting van de Petruskerk.
Nieuwste technieken
Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste led-technieken De kerk wordt aangelicht met warm licht, waarbij het mogelijk is om de compactheid en rotsachtig karakter van de kerk te accentueren.
Het is de bedoeling dat de beide torens van binnenuit verlicht worden en wanneer het budget het toelaat de prachtige glas en lood ramen van binnenuit verlicht zullen worden Wat een prachtig kleurrijk effect teweeg zal brengen.
Dynamische verlichting
Dynamisch ontwerp waarbij het mogelijk is om wanneer de kerk in gebruik is de kerk in volle glorie op te lichten en gaandeweg de avond te eindigen in een oriëntatiestand waarbij alleen nog de torens en koepel aangelicht worden en de kerk zodoende zichtbaar blijft vanaf de invalswegen naar Uden.
Er wordt rekening gehouden met de omgeving
De nieuwe ledverlichting houdt rekening met de omgeving er is weinig strooilicht en de sterkte van de verlichting kan aangepast worden aan de wensen van de omwonenden.
Duurzaam
Daarnaast is dit een duurzame oplossing niet alleen door de kostenbesparing maar ook door de lange branduren van deze nieuwe verlichting. Verder willen we gebruik gaan maken van in Uden opgewekte duurzame energie zoals die van het Solar Highway project langs de A50.
Donateurs gezocht
Eind 2019 hebben we de Udense gemeenteraad bijgepraat over dit plan en het is enthousiast ontvangen. In de begrotingsdebatten heeft de Udens gemeenteraad zich unaniem uitgesproken voor dit ambitieuze plan en een gaat het grootste gedeelte van de kosten voor haar rekening nemen
Voor de binnenverlichting en het aanlichten van de fraaie glas in lood ramen is de werkgroep op zoek naar sponsoren en donateurs. We willen toch samen dat onze St Petrus kerk weer in het licht gezet wordt! U kunt Uw bijdrage eenvoudig overmaken via de speciale website voor de nieuwe verlichting onder: www.petruskerkuden.nl -
VOLK
De dorpsraad en enkele inwoners van Volkel richtten de coöperatie VOLK op; Volkel Ontwikkelt Leefbare Kern. Aanleiding is de wens om het kerkgebouw te behouden voor de Volkelse inwoners door herbestemming en het achterblijvende aanbod van betaalbare woningen voor jongeren.
De herbestemming van de kerk voor diverse maatschappelijke voorzieningen zoals bibliotheek, jeugdhuis, medische voorzieningen en aula van de school is kostbaar. Hoe groter de schaal van de ingreep, hoe groter de haalbaarheid om deze maatschappelijke voorzieningen te herhuisvesten in de kerk.
De tijd lijkt rijp te zijn voor deze ingreep. Niet alleen vanuit een toekomstperspectief voor het kerkgebouw of het nijpende woningentekort voor jongeren, maar ook doordat veel maatschappelijke voorzieningen zijn gehuisvest in afgeschreven gebouwen. Het is tijd dat er een nieuw perspectief komt voor de leefbaarheid van het dorp door de dorpskern eens goed en planmatig aan te pakken. Daarom heeft VOLK het initiatief genomen om met de direct belanghebbenden zoals grondeigenaren, gebruikers en inwoners van een groot aantal percelen in de kern het gesprek aan te gaan. De mogelijkheden voor herbestemming worden onderzocht in een afstudeeropdracht van een student Bouwkunde.
In deze coöperatie zijn naast de dorpsraad/inwoners ook de belangrijkste stakeholders vertegenwoordigd zoals de Gemeente Uden, Area, BrabantZorg (incl. Wonen), parochiebestuur, Stichting Jeugd Volkel i.o. en Stichting Jeugdbelangen. In het najaar van 2020 is met vrijwel alle verenigingen overlegd hoe ze samen meer voor elkaar kunnen krijgen voor de leefbaarheid van Volkel. -
Participatie Landerd-Uden
Het samengaan van de gemeentes Uden en Landerd is aanleiding om eens nader kennis te gaan maken met allerlei actieve inwoners uit de kernen Zeeland, Schaijk en Reek. Ook daar zijn allerlei groepen inwoners actief om zelf hun steentje bij te dragen aan een mooiere gemeenschap. In het voorjaar van 2019 kwamen vertegenwoordigers van al die groepen* samen om kennis te maken en ervaringen uit te wisselen over inwoner-/overheidsparticipatie.
Op wisselende locaties in een van de kernen hebben we daarna gezamenlijk diverse bijeenkomsten georganiseerd. Daar benoemden we zaken die van belang zijn voor een goed vervolg van participatie, ook als we straks een fusiegemeente zijn. Die invulling wordt tot aan de fusiedatum in werkgroepen - met ondersteuning van de beide gemeentes - nader uitgewerkt: Hoe ziet een geslaagde participatie er in de nieuwe gemeente Maashorst i.o. vanaf 2022 uit? En wat gaan we daar concreet voor doen?
* Deelnemende groepen: Toekomst van Schaijk, Dorpsontwikkeling Reek, Initiatiefgroep Zeeland, de 5 gebiedsplatforms uit kern Uden, dorpsraad Volkel, Peels platform, de 3 zorg coöperaties uit Reek, Schaijk en Zeeland, Demos en Udenaar de Toekomst -
Klimaatpanel
Het Klimaatpanel van Uden is een gezamenlijk initiatief van Udenaar de Toekomst en de Gemeente Uden. Het panel ziet zichzelf als ambassadeurs van een duurzaam Uden en streeft de volgende doelstellingen na:
- bewustwording voor duurzaamheid en klimaat in Uden
- het geven van advies op het gebied van duurzaamheid
- verbinding maken tussen de private en publieke sector
- stimuleren en steunen van nieuwe innovatieve initiatieven
- inzetten van duurzaamheidsnetwerken binnen de regio
- samenwerking op het gebied van duurzaamheid met omliggende gemeenten
Het panel bestaat uit personen met een diversiteit aan beroepsachtergronden en leeftijden. Het streven is om eenmaal per kwartaal samen te komen in het Kantelhuis aan de Markt in Uden.
Voor duurzame initiatieven kunnen door Udenaar de Toekomst naast kennis en goederen ook gelden beschikbaar gesteld worden o.a. via het Udenfonds. -
Muzemobiel
MuzeMobiel is een schoon vervoerssysteem met 3 elektrische voertuigen, voor alle bewoners van de Bitswijk, maar speciaal voor ouderen en kwetsbare mensen. Minder mobiele mensen en mensen, die soms wat extra hulp nodig hebben, kunnen hierdoor naar een activiteit in MuzeRijk, de huisarts, ziekenhuis Bernhoven, winkels, gemeentehuis, enz. Door deze mobiliteitsoplossing komen deze mensen minder snel in een isolement terecht, waardoor de kans op vereenzaming afneemt.
Voor het bezoek aan activiteiten in MuzeRijk kunnen ook bewoners, net buiten het gebied van de Bitswijk, van MuzeMobiel gebruik maken.
Dit project wordt volledig met vrijwilligers uitgevoerd! Als chauffeur van MuzeMobiel leert men omgaan met kwetsbare mensen waardoor een evt. betaalde baan, mogelijk als taxichauffeur, bereikbaarder wordt. Als een vorm van dagbesteding wordt een bijdrage geleverd als bijrijder. In deze rol kan men de passagier en de chauffeur van de MuzeMobiel ondersteunen met boodschappen dragen, inklappen van de rollator, vastzetten in de gordels, enz. -
Oog voor elkaar
De themaweek ‘oog-voor-elkaar’ gaat over eenzaamheid. In alle lagen van de bevolking, jong-oud en in alle sociale klassen en levensstijlen. Een lastig onderwerp om bespreekbaar te maken, terwijl het begin van een oplossing vaak in de meest eenvoudige vorm van communicatie te vinden is: gewoon een praatje maken met elkaar, bij elkaar op de koffie, een helpende hand bieden, een luisterend oor.
Aanleiding
Het initiatief begon met een samenwerking tussen de ouderen van Sint Jan en de jongeren van Compass in het Join-Us programma (een landelijk programma voor jongeren die het moeilijk vinden om vrienden te maken). Het idee ontstond om met elkaar een dag(deel) te organiseren en elkaar te ontmoeten in een gezellige setting. Met de ondersteuning van gemeente en ketenpartners. De combinatie van het bestuurlijke en de vertaling naar de praktijk was een goede manier om dit lastige thema in de gemeente Uden een breder draagvlak te geven.
Samen
In korte tijd is dit idee uitgegroeid tot een samenwerking met ruim 35 andere verenigingen, stichtingen, wijk- en straat bewoners, sportclubs uit Uden, Volkel en Odiliapeel. En de lijst bleef groeien. De week begon met een startmanifestatie op Burendag. Met zoveel deelnemers kregen ze een breder platform, meer media aandacht, meer “oog voor elkaar”. -
Vergroening schoolplein Marimba
Mooie plannen maken om kinderen, dichtbij de natuur onderwijs en opvang te bieden. Op Dalton Kind Centrum Marimba is men gedreven bezig dit goed vorm te geven. Hoe kun je kinderen meer in contact laten komen met de natuur zodat betrokkenheid, vertrouwen en interesse in de natuur wordt opgewekt. Als kinderen zich al van kleins af aan bewust zijn van het wonder en de waarde van alles wat groeit en bloeit, beseffen en leren ze dat je zorgzaam en zuinig moet zijn op onze aarde.
Op Marimba is o.a. al een belevingstuin aangelegd. Er wordt hier gezaaid en geoogst. De beplanting zorgt voor het aantrekken van vogels en insecten. Er zijn insectenhotels, kinderen zien hoe bijen bij mooie bloemen in de weer zijn enz.. Marimba gaat hier op voortborduren. De aanvraag van de subsidieregeling Buurtfonds Noord Brabant is door de Provincie goedgekeurd. Hierdoor is groen licht ontstaan voor de aanleg van het “Schoolplein van de Toekomst”. Leerlingen en ouders hebben samen nagedacht en een plan voor vergroening van het schoolplein gemaakt. Ze dromen van een fijne gezonde speel-, beweeg-,chill-, en ontdekplek. Zo min mogelijk tegels in verband met het grondwater. Het gebruik van natuurlijke materialen die klimaatbestendig zijn en daardoor een lange gebruiksduur zullen hebben.
Het is geweldig dat deze droom binnenkort met hulp van het Buurtfonds en vrijwilligers gerealiseerd gaat worden. Het zou fijn zijn als alle mensen die van dit plan enthousiast worden, ook komen helpen. Voor deze mooie en belangrijke klus kunt u zich aanmelden bij Willemien van Deijne (directeur van Marimba) tel: 06 2861 5343 We hopen dat de vergroening op Marimba een begin wordt van een nieuw duurzaam tijdperk.
Het klimaatakkoord van Parijs 2020-2050 geeft o.a. aan dat lokale instrumenten met energietransitie aan de slag moeten gaan. De kinderen van nu worden later onze beleidsmakers. De beleidsmakers van nu zijn hun voorbeeld. Beleidsmakers doe je best! -
Maashorst trailrun
Rennen over onverharde paden, af en toe een heuveltje bedwingen en je ogen uitkijken in De Maashorst. Jaarlijks staat deze Maashorst Trailrun op het programma, het sportieve evenement voor zowel de beginnende als de gevorderde hardloper. Dat wil je toch niet missen?
Stichting Maashorst Events en De Keien Atletiek zorgen voor een uitdagend én mooi parcours waarbij iedereen de kans krijgt de mooiste plekken van De Maashorst te ontdekken. Kijk voor alle informatie op www.maashorst-events.nl/trailrun. -
Solar Highways
Door Rijkswaterstaat is een duurzaam geluidscherm ontwikkeld dat verkeerslawaai tegenhoudt en tegelijkertijd energie opwekt. Het innovatieve scherm aan de oostzijde van de A50 in Uden bestaat uit zonnepanelen die zowel via de voor- als achterzijde groene stroom opwekken. De verwachting is dat Solar Highways ongeveer 40 tot 60 huishoudens van lokale groene stroom kan voorzien. Het project is mogelijk gemaakt door een LIFE-subsidie van de Europese Commissie.
In de zomer van 2018 is gestart met de bouw en aansluiting op het stroomnet van het 400 meter lange scherm. Op donderdag 6 december 2018 werd de eerste groene stroom opgewekt. Vanaf die datum wordt voor een periode van 18 maanden de energieopbrengst van het zonnegeluidscherm nauwkeurig gemeten. De uitkomsten worden gebruikt om een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van mogelijke toekomstige zonnegeluidschermen.
De energie opbrengst van de zonnepanelen van Solar Highways gaat naar de inwoners van Uden. Hiervoor is een coöperatie in oprichting van inwoners uit de directe omgeving van de A50. Het Udenfonds draagt bij in de oprichtingskosten en organisatie van dit initiatief. Als je in postcodegebied 5401 woont en geïnteresseerd bent in de mogelijkheden om met belastingvoordeel energie van deze panelen af te nemen, meld je dan bij de initiatiefnemers. Op dit moment is het vooral van belang voor de voortgang van het project dat belangstellenden een intentie tot deelnemen doorgeven. Definitief deelnemen kan in een later stadium. Meer weten of intentie doorgeven? Mail naar de initiatiefnemers: Annie van Genugten – annievangenugten@planet.nl Anne Bootsma – a.k.bootsma@kpnmail.nl -
Verduurzaming wijk Raam
Verduurzaming in Wijk Raam / WoonConnect 0413 Samen met bewoners is de gemeente Uden een pilot gestart voor verduurzaming van woningen. Hiervoor zijn op Bosveld en Raam 165 woningen geselecteerd en digitaal in kaart gebracht op basis van openbare informatie zoals vergunningen en bestemmingsplannen.
Met behulp van de onlineapplicatie WoonConnect kunnen bewoners van de geselecteerde woningen in één oogopslag zien in hoeverre hun huis energiezuinig is en of het geschikt is om er lang te blijven wonen. Op basis van het 3D-model van hun huis en de berekeningen van WoonConnect kunnen ze bepalen of ze hun huis moeten isoleren, zonnepanelen plaatsen of andere maatregelen nemen. Zij ontdekken zo snel welke energiebesparingen en subsidies mogelijk zijn.
Het Udenfonds en de Rabobank bieden ondersteuning bij dit project.
Meer informatie: wijkraamuden@gmail.com -
Struikelstenen
Uden heeft vier struikelstenen voor Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en in een concentratiekamp vermoord. De messing steentjes, die officieel Stolpersteine heten, zijn in 2019 op twee verschillende plekken in het trottoir in het centrum geplaatst.
Initiatiefnemer voor het plaatsen van struikelstenen in Uden is de Werkgroep Struikelstenen Uden, die medio 2015 achter de schermen begon met de voorbereidingen hiervoor. Zoals contact leggen met de Stolpersteine-organisatie, toestemming van de gemeente verkrijgen en informeren van de huidige pandeigenaren waar de steentjes geplaatst zouden worden.
Stolpersteine zijn gedenktekens voor alle slachtoffers van het nazi-bewind, dus mensen die in de oorlog vervolgd en vermoord zijn. Het is een project waar de Duitse beeldhouwer-kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn) in 1995 mee is begonnen. Hij brengt de gedenktekens aan op trottoirs voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven of gedeporteerd zijn. Demnig noemt het Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. In de messing plaatjes, van tien bij tien centimeter, staan naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum en plaats van overlijden gestanst.
"Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is." -
Debatcentrum de Grens
Debatcentrum De Grens is een initiatief van Stichting Breaking Human Barriers en biedt een podium aan het vrije woord. Een plek waar mensen worden geïnformeerd, waar ze met elkaar in gesprek gaan en de degens met elkaar kruisen. Een onafhankelijke vrijplaats voor discussie, dialoog, voorlichting en informatie over (actuele) cultuurmaatschappelijke thema’s. Met de nadruk op de plaatselijke en regionale actualiteit, maar De Grens schuwt het ook niet om (inter)nationale kwesties aan te roeren. Daartoe nodigt De Grens deskundigen, verantwoordelijken en geïnteresseerden uit om deelgenoot te zijn van de dialoog rondom een thema. Om het thema van vele zijden te belichten en zo de meningen op inhoudelijke wijze te scherpen.
Debatcentrum De Grens wil ook een steentje bijdragen aan de controlerende taak van de pers door het initiëren van onderzoeks-journalistieke projecten. Over onderwerpen die de plaatselijke/regionale journalistiek laat liggen. Ten bate van goede inhoudelijke discussie worden deze onderwerpen opgepakt om op lokaal niveau politieke besluiten te toetsen aan zaken als transparantie en goede bestuurlijke besluitvorming, waarbij keuzes worden gemaakt op basis van integere argumenten en met verstand van zaken.
Een ander belangrijk onderdeel van Debatcentrum De Grens is het Kenniscentrum De Academie. Hier kunnen studenten en scholieren terecht voor informatie over thema’s en worden ze ondersteund bij het schrijven van papers, scripties en werkstukken. Maar ook voor meer praktische zaken zoals ‘spreken in het openbaar’ en ‘leren debatteren’
Inwoners worden uitgenodigd om te laten weten welke onderwerpen ze graag besproken willen hebben in het debatcentrum en welke sprekers ze graag zou uitnodigen. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van het contactformulier op de website: www.debatcentrumdegrens.nl. -
EVA taalgroep voor vrouwen
Vrouwen Samen is in maart 2019 gestart met wekelijkse EVA taalgroepen voor vrouwen in de Nieuwe Pit in Uden. EVA staat voor ‘Educatie voor vrouwen met Ambitie.’
In de huidige tijd heb je taal dagelijks nodig voor het contact met anderen. Schrijven, lezen en spreken zijn belangrijk, maar ook rekenen, je financiën bijhouden en omgaan met de computer. Daarom komen in de taalgroepen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: appen met je mobiel, formulieren invullen, iets opzoeken op een website, (klein-)kinderen voorlezen en internetbankieren.
Weer bezig gaan met taal is leuk en leerzaam en het maakt je zelfstandiger, waardoor je makkelijker mee kunt doen. Er wordt onder leiding van Vrouwen Samen gewerkt met gratis cursusmaterialen van de Stichting Lezen en Schrijven.
Iedere week zijn er taalgroepen in de Nieuwe Pit op dinsdagavond 19:30-21:30 uur en woensdagmorgen 9:30-11:30 uur, niet in de schoolvakanties.
Contactpersoon: Ans van den Broek | T 06 23552279 e-mail: vrouwensamen@gmail.com -
Bureau ZigZag
Studio ZigZag geeft naailessen in Uden-Oost. Deze lessen zijn bedoeld voor mensen die het leuk vinden om zelf naailes te gaan geven. We leren je in 20 lessen basistechnieken waarmee je drie kledingstukken kunt maken. Heb je deze lessen geleerd dan mag je zelf les geven aan een nieuwe leerling! Daarna ga je zelf weer verder met nieuwe technieken leren die je daarna ook weer aan je leerling doorgeeft. En jouw leerling gaat ook weer les geven… Tijdens de lessen spreken we Nederlands met elkaar en leren we elkaar beter kennen. Onze doelen zijn: kennis opdoen, kennis delen en ontmoeten. Deze lessen zijn in de Kom-In Germenzeel 800 5406 XD Uden op dinsdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur. Tijdens de schoolvakanties is er geen les. Wil je meedoen? Neem dan contact op met Marjorie Jessurun marjorie.Jessurun@ons-welzijn.nl -
Plantactie
De natuurvereniging IVN, Udenaar de Toekomst, Stichting vrijwillig landschapsbeheer, de Vogelwacht Uden, Gemeente Uden en d’n Hof van de Toekomst helpen de inwoners van Uden bij het inrichten van een natuurvriendelijke, gezonde en toekomstbestendige tuin.
Hiermee wordt niet alleen de tuin verfraaid, maar wordt ook bijgedragen aan een beter leefmilieu voor insecten, bijen, vogels en vlinders. De inheemse planten die worden aangeboden tijdens deze actie zijn beter bestand tegen het veranderende klimaat en tegen allerlei ziektes en schimmels. Ook zorgt de aanplant van meer groen ervoor dat regenwater beter de ondergrond in kan trekken.
Samen met kwekers uit de gemeente Uden en omstreken worden er verschillende streekeigen plantpakketten samengesteld. Er worden diverse pakketten met bijvoorbeeld haagplanten, bijenbosjes, vogelbosjes, klimplanten, vaste planten, fruitbomen en (wilde) bloemmengsels aangeboden. Het assortiment wordt aangevuld met planten voor een eetbare tuin.Bij eerdere plantacties vonden per jaar ruim 3000 planten en struiken hun weg naar Udense tuinen.
Op de hoogte blijven van nieuwe acties kan via de websites van Udenaar de Toekomst of het Udenfonds, of door aanmelding voor de nieuwsbrief van Udenaardetoekomst.:
-
Dans Maar
-
TEDxYouth@Uden
De eerste editie van TEDxYouth@Uden vond zondag 20 januari 2019 plaats in Theater Markant. Het jonge organisatieteam bestond uit een multiculturele club van vrijwilligers, die naast de organisatie van het event gewoon een eigen onderneming hebben, werken of een studie volgen. Met veertien bevlogen sprekers, drie acts en honderd gasten mag je het zeer zeker een geslaagd evenement noemen. Naast enkele lokale sprekers, waren er ook sprekers uit het land naar Uden afgereisd, om hun verhalen en ideeën, met het publiek te delen.
Het thema van deze eerste editie was “Changing Perspectives”. En dat is ook precies wat de organisatie mee wilde geven: nieuwe inzichten, nieuwe ideeën en nieuwe contacten waarmee je je eigen ideeën vorm kunt geven. Het mooie van alle TEDx projecten is, dat alles gefilmd en gedeeld wordt via YouTube, zodat de, meestal Engelstalige, presentaties de hele wereld overgaan en zo vele anderen kunnen inspireren. -
Groene Loper
Groen in de buurt heeft een positief effect op de gezondheid en het geluk van de bewoners. En dat niet alleen, groen in de buurt brengt mensen samen, waardoor jong en oud van elkaar kunnen leren. Dit kan op allerlei manieren. Denk daarbij aan het aanleggen van bloemrijke bermen, poelen, mooie voortuinen, een theetuin, plukheggen, verkoop van streekproducten, een ontdekplek voor kinderen, een blotevoetenpad of bijvoorbeeld een gezondheidstuin. Ook gezamenlijke buurttuinen in de wijk horen hierbij, net als activiteiten op het snijvlak van natuur en cultuur.
De Groene Loper ondersteunt en verbindt de groeiende beweging van mensen die samen aan de slag gaan met het vergroenen van hun wijk door middel van:
• Een groot netwerk met veel kennis van en ervaring met groene buurtinitiatieven.
• Verschillende bijeenkomsten waar in contact met experts kan worden gelegd (bijv. landschapsarchitecten, ontwerpers, creatieve meedenkers, groene professionals en vrijwilligers).
• Organisatie van verschillende Maashorst brede activiteiten waarbij alle Groene Loper initiatieven in de schijnwerpers worden gezet, zoals met ‘De Groene Loper rolt uit’.
• Een jaarlijkse netwerkactiviteit met de Groene Loper initiatiefnemers uit jouw dorp.
De Groene Loper is een project van IVN Brabant als onderdeel van het provinciale Landschappen van Allure programma ‘Meer Maashorst’. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de gemeenten Oss, Bernheze, Uden en Landerd, lokale IVN-afdelingen, wijkraden en andere lokale partners. -
Maakfestival
Wat is het pop-up Maakfestival? Onderzoeken, experimenteren, maken en doen? Aan de slag met techniek en duurzaamheid? Wil je kinderen enthousiasmeren voor techniek dan dien je ze al bij voorkeur in het basisonderwijs nieuwsgierig te maken en aan te zetten tot onderzoek. Het Maakfestival is een activiteit van MaakplaatsUden voor kinderen van het basisonderwijs. Door middel van inspirerende workshops maken kinderen ac-tief kennis met techniek en leren ze op een leuke, speelse en creatieve ma-nier meer over het begrip duurzaamheid Tijd, ruimte en middelen voor makers van morgen. Voor wie is het Maakfestival? Het Maakfestival focust op alle kinderen van het basisonderwijs en dus ook die moeilijk toegang hebben tot innovatieve, educatieve programma’s. Want álle kinderen moeten mee kunnen doen, kennis maken met (nieuwe) techniek, ongeacht de omgeving waarin ze opgroeien, hun achtergrond of hun manier van leren. Voor enthousiaste makers is er de optie voor een Maak-club. Als je de nieuwsgierigheid van een kind kunt prikkelen zal het zijn hele leven blijven leren. Locatie? ‘t Handelshuys, voor zaken & maken. Udenseweg 2, Uden -
Goede doelen week Uden
Elk jaar komen vele collectanten bij u aan de deur voor verschillende goede doelen. In Uden gaat dat vanaf 2020 anders. Vanuit de gedachte ‘samen loont’ hebben de fondsen hun krachten gebundeld. Goed nieuws voor u, want er komt nog maar één collectant bij u aan de deur. Deze collecteert voor alle landelijke goede doelen samen. In de collecteweek in april kunt u een vrijwillige collectant aan de deur verwachten.
Wilt u meer lezen over deze stichting? Of - nog beter - meedoen als vrijwilliger, donateur of sponsor? Bekijk dan de website of meld je aan! -
Dans & Yoga
Begin januari startte Lolita Soedamah ,met haar inspirerende enthousiasme, met het geven van gratis yoga en danssessies. Elke zondag van 10 tot 12.00 uur komt een groepje deelnemers, toegewezen door Ons Welzijn met veel plezier naar de Kom-In Germenzeel. De lessen worden met zoveel overgave en liefde gegeven dat ook dit volgens de deelnemers ook bij draagt aan de vrolijkheid van hun dag. Voornaamste doel van de bijeenkomsten is het reguleringen van de deelnemers in hun eigen kracht door middel van dansen, yoga en expressie. Het combineren van deze disciplines zorgt ervoor dat zij elkaar goed versterken. Je leert je zowel naar binnen als naar buiten te keren. Heel gericht en met veel plezier. Yoga en Dans hebben een positieve uitwerking op lichaam en geest. Je krijgt meer energie, maar wordt tegelijkertijd ook rustiger omdat je in staat gesteld wordt je hoofd te legen. Lolita van Hindoestaanse afkomst, weet vanuit haar eigen bewogen verleden, de gevoels- en bewustwordings aspecten van Yoga en Dans , de bewegingen en houdingen, beide op een enthousiasmerende wijze op de deelnemers te projecteren. De reacties van de deelnemers lopen uiteen van “ik ben blij dat dit er is” en vooral “de aandacht die verkregen wordt” Kortom wederom een initiatief waar we blij van worden. -
Halal Kookgroep
Global Halal Vrouwenkookgroep Wie zijn we: we zijn ruim 12 vrouwen van verschillende nationaliteiten of achtergronden, die in Nederland en Uden Oost wonen ( tot nu toe Turks, Marokkaans, Surinaams, Eritrees, Nederlands) Start: we zijn in oktober 2018 in de school "de Camelot" begonnen met multicultureel koken als activiteit van de "Kom In", waar geen keuken in zit. In juli 2019 wordt "de Camelot"afgebroken en komt er op die plek een Multi Functionele Accommodatie (MFA), met daarin wel een keuken. Wat/wanneer/waar/hoe laat: vanaf september 2019 kunnen we met onze activiteiten als Vrouwenkookgroep doorgaan in "de Tandem", totdat de nieuwe MFA Uden Oost klaar is. We gaan lekker koken met zijn allen en alle vaardigheden van de recepten van onze verschillende culturen samen leren. Op het einde van de kookles, eten we het hele menu gezellig samen op. We komen de 2e donderdag van de maand bij elkaar, van 16.30- 19.30. Ons doel: zorgen dat er een geschikte keuken in de nieuwe MFA Uden Oost komt en dat wij daar en alle andere ( school)groepen die samen ( en eventueel ook voor anderen) willen koken en eten, van de keuken gebruik kunnen maken. Aanmelding/info: voor aanmelding en informatie kun je bellen naar: 0413-269070. Je kunt ook via facebook een vraag stellen Bovenstaande tekst in het Turks, omdat nog steeds de meeste moslims met een migratieachtergrond in Uden van Turkse afkomst zijn. Misschien dat we ooit nog eens een Arabische vertaling maken, maar dat is ingewikkelder omdat zij een ander lettertype gebruiken. Global Halal Vrouwenkookgroep Biz kimmiyiz? Biz ortalama 12 bayan olarak degisik uyruklardan (Hollandali, Turk, Fas,Surinam, Eritne) Hollandanin Uden sehrinde ikamet etmekteyiz. Baslangic: Biz eylul 2018 de Uden de Camelot okulunda bu aktiviteye basladik. Ne yazikki Germenzeel KOM IN de bir mutfak olmadigindan okulda yapmak zorunda kaldik. Bildiniz uzere temmuz 2019 da bu iki okul ve yanindaki ek binalar yikilip yerine yeni okul ve mahalle evi (buurthuis) yeni adiyla ( MFA= MultiFunctionele Accomodatie) binasi kurulacak bu insaat 2 yil surecek. Ne/Nezaman/ Nerde/Saat kacta: Biz eylul 2019 ayinda Uden de baska bir okulda yemek aktivitemize devam edecegiz. Bizler kendi cabalarimizla ve kendi tercubelerimizle birlikte yemekler yapip afiyetle yiyecez. Saat: 16.30 dan 19.30 a kadar ayda bir sefer ( katilimin dahilinde 2 sefer) het ayin 2. persembe gunu TANDEM da olacak. Hedefimiz: Biz bayanlar olarak Germenzeel yapilacak yeni binada bizimde kendimize ait imkanimiz dahilinde baska bayanlara ogretecegimiz bir yer istiyoruz. Basvuru/ bilgi : Basvuru ve daha detayli bilgi almak isterseniz bu numaradan: 0413269070 yada facebook haberlesme bolumunden bize ulasa bilirsiniz. -
Stichting OranjeRijk
De stichting OranjeRijk heeft samen met de gemeente, Ons Welzijn en Area opgetrokken om het wijkgebouw de Balans en de activiteiten die daar plaatsvinden meer aan te laten sluiten bij de wensen en behoeftes van bewoners. Meedoen, samenwerken, educatie en meer kansen op de arbeidsmarkt; allemaal mooie doelen die bij OranjeRijk behaald kunnen worden!
Kom gerust eens kennismaken met de wijkkapper of de tweedehandse winkel of deelnemen aan een van de vele activiteiten van de stichting.
Website: https://www.oranjerijk.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/OranjeRijk
info@oranjerijk.nl
06 13 98 13 84
(0413) 26 95 05
Beatrixhof 470
5401 CT Uden
-
Straatcontactpersonen wijk Raam
Dit zijn Folkert & Floor. Floor is wijkwerker bij Ons Welzijn en Folkert vrijwillig Wijk-Informatie-Coördinator in Wijk Raam in Uden. Floor en Folkert hebben een droom…… Tussen nu (november 2018) en 1 jaar zijn er in de wijk Raam een twintigtal straatcontactpersonen actief, we noemen ze even ‘goede buur’.
Dit zijn mensen die zelf wonen in de wijk en waar buurtbewoners op terug kunnen vallen. Als ze vragen hebben, of een goed idee. Deze ‘goede buur’ kan vervolgens zijn netwerk inzetten om te verbinden, iemand de weg te wijzen, te helpen of hem of haar in contact brengen met de juiste persoon. De Wijk Informatie coördinator speelt hierin een heel belangrijke rol: hij is de spil en onderhoudt de communicatie met het professionele netwerk in Uden. Kortom: de ‘goede buur’ is dichtbij. Biedt een helpende hand, luisterend oor en wijst de weg.
Een aantal potentiële straatcontactpersonen – ook wel ambassadeurs genoemd – hebben in mei 2018 al kennisgemaakt met professionals die werkzaam zijn in Raam, waaronder de wijkagent, de boa, de directeur van de basisschool, de vertegenwoordiger kinderopvang Kanteel en de wijkwerker. Elkaar leren kennen was het belangrijkste doel van deze eerste bijeenkomst. In het voorjaar hopen Floor en Folkert een vervolgbijeenkomst te kunnen organiseren.
Woon je in de wijk Raam en wil jij ook graag een bijdrage leveren aan de gezelligheid en leefbaarheid in jouw wijk? Als straatcontactpersoon óf als vrijwilliger bij een van de activiteiten in de wijk?
Stuur Folkert een mailtje via wijkraamuden@gmail.com -
Medior Nu, Senior Later
Een leven lang comfortabel en veilig (blijven) wonen en leven, wil jij dat ook? Het is goed om nu alvast na te denken hoe je wilt wonen en leven als je straks ouder bent. Medior Nu, Senior Later is een informatie- en adviesplatform dat medioren en senioren helpt bij het maken van eigen keuzes voor comfortabel en veilig wonen en leven.
Roselinde van Ravenstein en Folkert Soetenga helpen door middel van gesprekken, scans, regelsteun, workshops of lezingen. En zij bieden een informatieve website die inspiratie, informatie en advies geeft over ouder worden en wonen.
Bezoek de site www.mnsl.nl: - als de kinderen uit huis gaan - als je mantelzorg geeft of krijgt - als je het huis gaat verbouwen - als je wilt weten of je huis levensloopbestendig is - als je zoekt naar een andere woning voor nu & later
Bekijk de site; klik hieronder: -
UdenEnergiek Postcoderoos
Door landelijke maatregelen rondom energie is dit project helaas on hold gezet.
Kunt u, of wilt u geen zonnepanelen plaatsen op uw eigen dak? Dan is de PostcodeRoos voor u de meest interessante manier om toch lokaal duurzame stroom op te wekken!
In het kort komt het er op neer dat u lid wordt van een energie coöperatie en dat u zonnepanelen koopt die op een ander, groot dak komen te liggen. Van alle energie die de door u gekochte panelen opwekken, krijgt u de energiebelasting op uw nota terug.
Dit kan doordat het Rijk de PostcodeRoos Regeling in het leven heeft geroepen. Dit wordt ook wel Regeling Verlaagd Tarief genoemd. Het doel hiervan is dat particulieren gaan samenwerken om zonne-energie op te wekken. Als aan alle regels is voldaan, investeert u in de opwekking van duurzame energie in de buurt en bespaart u op de verbruikskosten thuis. De overheid garandeert namelijk voor 15 jaar vrijstelling van energiebelasting over de zonne-energie die de deelnemers in een project gezamenlijk opwekken.
Het eerste project van UdenEnergiek is het zonne-dak van het varkensbedrijf van John Wijdeven aan de Lageburchtweg nummer 4. John heeft ruimte voor 700 zonnepanelen, laat dus de inschrijvingen maar komen!
Meer info? Bezoek de site www.udenenergiek.nl of bekijk onze facebookpagina: Stichting UdenEnergiek i.o.
of neem contact op:
Mobiel 06-20043365 Dim Boonstoppel Mobiel 06-46319885 Anita Witteman -
OpMaat
OpMaat, een project met als doel: Elkaar Ontmoeten
ontstaan vanuit de G1000 Uden - Ontmoeten ter voorkoming van eenzaamheid.
Ons waarom
Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid willen we een positieve bijdrage leveren aan het leven van Udense inwoners. Ons doel is dat - in de ogen van de inwoner - uiteindelijk minder eenzaamheid en een gevoel van samenzijn en erbij horen ervaren wordt. Wij geloven in maatwerk. Wat iemand beweegt, waar iemand energie van krijgt of gemotiveerd voor is om mee te doen, is voor iedereen anders. Wij willen kijken naar de mogelijkheden, naar wat men kan, waarbij eigen regie uitgangspunt is.
Hoe doen we dat
Persoonlijke aandacht bieden. We luisteren naar wat iemand graag zou willen, in welke vorm iemand graag wil meedoen of anderen wil ontmoeten. En wat hem daarbij hindert om dit daadwerkelijk te doen. Als gewenst, zoeken we samen met iemand hoe we belemmeringen om mee te doen aan een activiteit, kunnen wegnemen. We zien onszelf hierbij in een verbindende rol.
Wat
Wij willen samenwerken met de professionals in de wijk. Zoals het opzetten en ondersteunen van activiteiten. Ook voor een 1-op-1 ontmoeting, een maatje vinden, kunt u terecht bij ons project: OpMaat.
opmaatuden@gmail.com
Marianne van den Berg-Schoofs
Suzan van Tiel-Lenssen -
Peels platform
Om de belangen van de inwoners van Odiliapeel richting de gemeente Uden te behartigen is er het Peels Platform. Het doel van het platform is het scheppen en handhaven van een prettig leef- en woonklimaat voor alle inwoners van Odiliapeel. En zo de belangen van de inwoners zo goed mogelijk te kunnen behartigen.
Het Peels Plarform onderhoudt regelmatig contact met de gemeente Uden. De leidraad is het Dorps Ontwikkelings Plan (DOP). Het Plarform heeft ook, indien nodig, overleg met o.a. de commandant Vliegbasis Volkel, Vivaan, Politie, Provincie, Meldpunt Overlast en de Dorpsraad Volkel.
Alle onderwerpen, die in het belang zijn van de gemeenschap, worden door het Peels Platform in behandeling genomen. De uitwerking van de onderwerpen wordt voornamelijk verzorgd door de verschillende werkgroepen. In het platform zijn de volgende werkgroepen actief: Sport en recreatie, Sociaal-cultureel werk, Kunst, cultuur en onderwijs, Infrastructuur, Wonen, Werken /ondernemen en Algemeen.
Gedurende de jaarlijkse openbare vergadering worden de Peelse bewoners op de hoogte gebracht van de activiteiten van het Peels Platform.
Het platform kan altijd enthousiaste medebewoners gebruiken. Zij zijn op zoek naar mensen die het belangrijk vinden dat Odiliapeel een prettig dorp blijft om te wonen. -
Cirkeltuin Raam
In de wijk Raam is al jaren en Cirkeltuin die werd onderhouden door de gemeente. Begin 2016 is begonnen met de herinrichting van deze Cirkeltuin, als voorbereiding op de deelname aan NL-doet. De bedoeling was dat voortaan de bewoners van de wijk zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het onderhoud van deze tuin. Daarvoor waren alle vrijwilligers uit de wijk met en zonder "groene vingers" uitgenodigd. Ook kijkers en meepraters waren welkom; zo'n tuin is tenslotte ook een sociale ontmoetingsplaats voor jong en oud. Zij plantten 158 nieuwe planten in de Cirkeltuin. Om het voorjaar weer bloeiend te starten. Ze kregen goede hulp, al was hij een beetje klein. Maar toch: de Cirkeltuin is de ontmoetingsplek voor jong tot oud. Met dank aan Marieke Schuurmans die de juiste planten heeft uitgekozen. -
Uden duurzaam op weg
De coöperatie Uden Duurzaam op Weg wil in Uden 'mobility as a service (MaaS)' aanbieden aan inwoners en bedrijven, tegen een zo laag mogelijk tarief.
We staan met z'n allen voor de opgave om op een meer verantwoorde, duurzame wijze met ons milieu om te gaan. Het verduurzamen van onze mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van. Duurzame mobiliteit gaat o.a. over zuiniger rijden, auto’s huren of delen, vaker per fiets of openbaar vervoer. Met dit deelauto-concept zetten we een stap op weg naar een duurzamer Uden.
Voordelen elektrische deelauto's - een nieuwe vorm van inidividueel openbaar vervoer (verbetering mobiliteit); - geen uitlaatgassen, dus een schonere lucht; - vervoer zonder zorgen; geen gedoe met onderhoud, verzekeringen, etc.; - minder auto's in de wijken verbetert de leefbaarheid; - elektrisch rijden reduceert de uitstoot van CO2 (op termijn) tot 0, dat helpt bij het terugdringen van de opwarming van de aarde; - door het autodelen daalt het aantal gereden autokilometers, dus minder verbuik van grondstoffen; - de accu van de auto is tevens een opslagreservoir voor duurzame energie.
Ook meedoen? klik op 'view more' -
Hou Uden schoon
U DENkt; wat schoon!!! Help mee; gooi afval in de prullenbak! Gemeente, scholen, bedrijven, sportverenigingen èn 👉🏿 jij ! Samen houden we Uden schoon.
Zo houden we Uden Gezond, Gezellig èn Gastvrij !
Initiatiefgroep Appartementencomplex a/d Markt in Uden
Meer weten? Neem contact op met Jeanne van Delst: jeannevandelst@gmail.com -
Udenfonds
Het Udenfonds is een initiatief van Udenaar de Toekomst; een groep betrokken inwoners die anderen helpt hun eigen leefomgeving te verbeteren. Het doel van het Udenfonds is om met geld, goederen of kennis de initiatieven die in Uden, Volkel of Odiliapeel ontstaan te ondersteunen en daarmee een handje te helpen. Het college van B&W en de gemeenteraad van de gemeente Uden steunen dit fonds. De gemeente Uden en de stichting Doen hebben een startkapitaal beschikbaar gesteld, maar ook andere partners stellen kennis, diensten of materialen beschikbaar.
Het Udenfonds ondersteunt initiatieven:
– waarbij meerdere bewoners uit de gemeente Uden zijn betrokken;
– waarbij voldoende draagkracht is voor het initiatief;
– die geen politiek, medisch of religieus karakter hebben;
– zonder winstoogmerk.
Gezien de beperkte omvang van de middelen van het Udenfonds, wordt een financiële bijdrage eenmalig verstrekt. -
Natuurdorp Maashorst
Wij, een groep oudere jongeren, willen graag duurzaam, eenvoudig en ecologisch wonen. En we willen graag onderzoeken of een toekomst met duurzame bouwstijlen iets is voor Uden. Denk hierbij aan stro/leem-bouw, kalk/hennep-bouw, earth-ships, A-frame huisjes en Tiny Houses. Wij geloven in deze woonvormen!
Helaas zit de betaalbare woningmarkt drastisch op slot en hier moet nodig verandering in komen. Ook voor mensen die bewust kiezen om een stapje terug te doen en duurzaam en eenvoudig willen leven. Op de G1000 in 2014 hebben we een soortgelijk idee al aangedragen. Sinds die tijd is ook de Tiny House movement uit Amerika over komen waaien en dit concept wordt al gretig opgepakt in diverse gemeentes zoals Almere, Den Helder, Hardegarijp etc. Uden, als groene, gezonde, gezellige, gastvrije en gezamenlijke gemeente mag hierin niet achter blijven!
Onze speerpunten vind je in de bijgaande afbeelding
Een DUW in de juiste richting! (voorheen was onze werknaam Duurzaam Udens Wonen)
Marion van der Heijden is contactpersoon van dit initiatief. Wil je meer weten? Je kunt haar mailen via: marionvanderheijden@hotmail.com
Of bekijk de facebookpagina van natuurdorp maashorst via de knop "view more" -
Activiteiten Bibliotheek Uden
De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Niet alleen kennis over boeken en literatuur, maar bijvoorbeeld ook hele praktische of technische kennis. De bibliotheek biedt plaats voor verdieping van die kennis, door middel van een grote collectie, fysiek en digitaal, en door deskundige medewerkers. Daarnaast deelt de bibliotheek kennis door het organiseren van bijeenkomsten van eenmalige workshops tot een serie lezingen over diverse onderwerpen.
Vast op de agenda staan o.a.
Maandelijks een Nieuws café, waar gezamenlijk de krant wordt gelezen en besproken om mee te kunnen praten wat er in de wereld om je heen gebeurt.
Wekelijkse bijeenkomst Taalrijk, waar in kleine groepjes de Nederlandse taal wordt geoefend.
Iedere vier weken komen de Boekenscouts bij elkaar om over de nieuwste boeken te praten en deze te lezen.
Maandelijks een Walk&Talk voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk met praktische informatie en tips gecombineerd met de praktijkervaring van de deelnemers.
Maandelijks een Historisch café waar bezoekers worden geënthousiasmeerd voor de Udense geschiedenis en genealogie.
Naast deze vaste onderdelen op de agenda van de bibliotheek, worden er ook nog vele eenmalige workshops gehouden over een veelheid aan onderwerpen. Hiervoor worden mensen met kennis over een specifiek onderwerp uitgenodigd, om tijdens een workshop of lezing(en) hun unieke kennis te delen met anderen die daarin geïnteresseerd zijn. -
Stichting Goeie reis!
Stichting Goeie Reis! draagt Uden een warm hart toe en zet zich in voor senioren met een vakantiewens, met name voor senioren die nog in een thuissituatie wonen en ondersteuning of zorg nodig hebben.
Door veranderingen in de zorgwetgeving blijft een grote groep kwetsbare ouderen steeds vaker langer “thuis” wonen. Vakantie of een dagje uit is voor iedereen, ook voor die senioren, een belangrijk onderdeel in hun leven.
Voor senioren is het niet altijd makkelijk om hun vakanties of uitstapjes zelf te organiseren of te regelen. Het kost veel energie en men is veelal afhankelijk van een mantelzorger en/of familielid. De stichting is er voor deze senioren ! Alleen gaand, mét een partner die zorg nodig heeft maar ook voor vriend(inn)en of ouders die niet meer alleen op vakantie durven.
De stichting heeft een grote expertise in het organiseren van reizen en dagtochten en regelt samen met een team enthousiaste vrijwilligers uit de zorg vakanties of dagtochten voor senioren. De reizen zijn kleinschalig, met aandacht voor individuele wensen. Wij houden rekening met toegankelijkheid, tempo, ondersteuning en zorgvragen. U zult leuke nieuwe mensen ontmoeten uit Uden en omgeving. Uw hele vakantie wordt door ons verzorgd. Goeie reis! -
De vriendelijke transformatie
De Vriendelijke Transformatie zet zich in voor een socialer, gelukkiger en gezonder Nederland. Wij zijn een stichting die zich inzet voor een verbonden samenleving. Door middel van jongeren te koppelen aan maatschappelijke vraagstukken/problemen, proberen wij de wereld een klein beetje beter te maken. De projecten georganiseerd door De Vriendelijke Transformatie zorgen voor een win-win- win situatie. De jongeren winnen, de ouderen winnen en de samenleving wint. Iedereen mag meedoen bij De Vriendelijke Transformatie! -
Solidariteitswerkplaats
Solidariteitswerkplaats Uden is al sinds 1996 een vertrouwde organisatie van enthousiaste vrijwilligers, die gebruikte goederen, zoals naaimachines, fietsen, rolstoelen en nog veel meer opknappen, zodat deze in de Derde Wereld opnieuw gebruikt kunnen worden. Er worden zelfs complete gereedschapssets gemaakt, waarmee timmerlui, loodgieters en metselaars opgeleid kunnen worden. Na hun opleiding mogen ze deze gereedschapssets meenemen om hun nieuw geleerde vak uit te kunnen oefenen. Zo krijgen ze een kans op een betere toekomst.
Ook worden er bijvoorbeeld regelmatig fietsen geschonken aan Udenaren die een krappe beurs hebben. En de dames van de naaiclub ‘de Rode draad’, die samen met vluchtelingen handwerken om hen beter te laten integreren, kregen een stel opgeknapte naaimachines.
Solidariteitswerkplaats Uden is te vinden aan de Loopkantstraat 17 in Uden. -
Zorg en Welzijn O'peel
De stichting Zorg en Welzijn in Odiliapeel biedt veel verschillende diensten aan: er is een bezoek-, vervoer- en boodschappenservice, een klussendienst, tuinonderhoud en er kan een rolstoel of duofiets geleend worden. En ze organiseren het gezellig tafelen en ontmoetingsmiddagen. Daarnaast is er een meldpunt voor hulpvragen en het meedenken op het gebied van zorg en welzijn voor alle leeftijden.
De stichting werkt met een bestuur van drie, een actieve werkgroep en een club van zo’n vijftig vrijwilligers. Meer vrijwilligers zijn welkom, want dan kunnen er ook meer activiteiten georganiseerd worden. De huiskamer is in eerste instantie op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag open maar het zou mooi zijn als dit iedere dag zou kunnen.
Interesse om mee te helpen bij de activiteiten? Kijk op onze site onder ‘vrijwilliger worden’ en meld je aan. Of neem contact op via mail: zorgenwelzijn@ziggo.nl als je eerst meer info wilt. -
Netwerk Positieve Gezondheid Uden
Het initiatief Netwerk Positieve Gezondheid Uden stimuleert een betere samenwerking tussen mensen en een goede samenhang tussen (gezondheids)diensten.
UdenaardeToekomst doet mee in dit initiatief.
De partijen die voor als nog vertegenwoordigd zijn in het netwerk zijn;
- Pantein
- BrabantZorg
- Medipark, huisartsen
- GGD
- Gemeente Uden
- Sportservice Noord-Brabant/JOGG
- Ons Welzijn
-
Walking Football Uden
Walking Football
Onder het mom van je bent zo jong als je jezelf voelt en je bent nooit te oud om te leren zijn de 60-plussers met deze nieuwe voetbalvorm nog lekker actief bezig.
Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Dat bewijst deze voetbalvorm waarbij in wandeltempo op een kwart veld gespeeld wordt.
Wekelijks genieten de deelnemers bij de drie verenigingen, soms nog fanatiek maar altijd met veel respect voor elkaar. Ook in de winter gaan de bikkels gewoon door!
Gek van voetbal? Het spelletje, de klets en de buurt er om heen? Wil je niet aan de kant blijven staan, maar wil je voetbalballen maar dan net iets anders kom gerust een keertje kijken of direct al zelf weer tegen een balletje trappen kom dan naar;
FC Uden - elke dinsdagochtend -koffie staat klaar om 09.30 uur start 10.00 uur
Sportpark “De Vlasakker” Artillerieweg 1
FC de Rakt- elke donderdagavond aanwezig vanaf 19.45 uur start 20.00 uur, daarna wat drinken.
Sportpark “Moleneind” Aalstweg 7
Udi’19 - elke zaterdagmiddag aanwezig 16.45 uur start 17.00 uur, daarna wat drinken.
Sportpark “Parkzicht” Parklaan 4 -
De Gaarden
De bewoners van De Gaarden hebben de handen ineen geslagen en gaan zelf voor de invulling en het beheer van de publieke ruimtes zorg dragen. -
Enjoy 65!
Ben je 65+ en klaar met je dagelijkse routine, zoek je een klein avontuur ? Wil je lachen, genieten en lekker eten? Hoog tijd voor een feestje ! Enjoy65! geeft inspiratie voor nieuwe activiteiten. Hier is het plan.
Op 27 mei 2018 zullen op een prachtige locatie ca. 70 gasten (65+ is een must 😉 ) worden uitgenodigd. De locatie, Hotel Brasserie Verhoeven, zal ‘aangekleed’ worden met livemuziek en verassende catering en aankleding. Tussen 16:00 en 20:30 uur zal het delen van informatie m.b.t. nieuwe & inspirerende activiteiten voorop staan.
De aanbieder van een activiteit zal aan een gezellige ronde tafel een korte uitleg geven van wat hij/zij kan bieden en daarna tijd nemen om uw vragen te beantwoorden. Iedereen kan verschillende tafels bezoeken, om een eerste indruk krijgen van de activiteit, nieuwe mensen te leren kennen en natuurlijk ideetjes op te doen. Ca. 10 activiteiten zullen op deze dag hun beste beentje voorzetten.
Houdt onze website of facebookpagina in de gaten voor nadere informatie! -
Begeleid vervoer Uden
Inwoners van de gemeente die geen gebruik kunnen maken van openbaar vervoer of taxivervoer (vanwege lichamelijke redenen of omdat begeleiding noodzakelijk is) kunnen gebruik maken van begeleid vervoer. Begeleid Vervoer Uden biedt vervoer van deur tot deur.
Een lidmaatschap van Begeleid Vervoer Uden kost €12,50 per jaar. Daarnaast betaalt u € 0,40 per kilometer met een minimum ritprijs van € 4,00. Bel voor meer informatie op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur naar (088) 3742570 of naar 06-14342814. Nieuwe chauffeurs die het leuk vinden om op vrijwillige basis ritten te rijden in Uden en de nabije regio zijn van harte welkom. Zij doen dat in hun eigen auto en zijn verzekerd via de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Ook vrijwilligers voor de administratie zijn welkom! Lees meer in het artikel in de Mooi Uden krant (klik 'view more') -
Knarrenhof Uden
Knarrenhof is gebaseerd op de hofjes van vroeger. Knarrenhof stelt privacy en wooncomfort centraal in een veilige en afsluitbare hof. Ieder heeft een eigen voordeur, inpandige berging, terras, zolder en eigen afsluitbare schuur op het terrein.
Door de combinatie van ouderwets burenfatsoen en ‘’noaberschap’’ bent u hier nooit alleen. Met de gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte is er namelijk mogelijkheid voor ontmoeting. Het is beslist geen woongroep, want niets moet gezamenlijk, maar het kan wel.
In Uden zijn rond de 200 huishoudens aangesloten bij Knarrenhof. Het is een landelijke organisatie zonder commercieel oogmerk, maar met een maatschappelijk doel: leeftijdsbestendige bouw voor woongroepen van gelijkgestemde, zelfredzame senioren. Bent u ook geïnteresseerd? Inschrijven is vrijblijvend en kost eenmalig 15 euro. Bij het doorgaan van het project telt dat wie zich het eerst aanmeldt de meeste kans heeft om in het Hof van Uden te komen wonen.
We zoeken ook nog enthousiaste mensen die willen helpen dit initiatief ook in Uden te realiseren; mensen met teamgeest en flexibiliteit. De kerntaak van de trekkers in Uden is om enerzijds het proces en de communicatie naar de deelnemers te organiseren, en anderzijds dat één iemand vanuit de trekkers het contact met de landelijke ondersteuners van Knarrenhof onderhoudt.
Dus hierbij onze oproep voor aanvulling van de ‘groep’ Knarrenhof Uden. Dit kunt u doorgeven aan info@knarrenhof.nl
Klik hieronder om naar de pagina van Uden op de website van Knarrenhof te gaan. Op die site zijn ook voorbeelden van projecten in andere gemeenten te bekijken.
De contactgegevens van projectregelaar Sophieke Klaver zijn: Sophieke@Knarrenhof.nl 06-23355665 -
De gekleurde draad
Ontmoeting en handwerken, naaiwerk, naailes voor allochtone en autochtone vrouwen in de Balans.
Wilt u meer informatie of meedoen? mail naar info@udenaardetoekomst.nl -
Maison Unique
Wij zijn een Ambachtshuis voor iedereen, een sociale plek waar mensen elkaar ontmoeten en onder het genot van een kop koffie mooie producten maken! Met elkaar werken, de eigen talenten ontdekken, van elkaar leren en ontwikkelen. Als het gaat om het bieden van zinvolle dagbesteding, nieuwe kansen op de arbeidsmarkt of unieke lifestyle accessoires, dan ben je bij ons op het goede adres. Wij zijn een stichting waar professionele hulpverleners coaching en ondersteuning bieden.
Maison Unique is een uniek concept waarin kwaliteiten van mensen en materialen worden gezien en ontplooit. Het is een sociale werkplek, waar mensen met een afstand tot de maatschappij, een plek krijgen om weer te kunnen participeren in de maatschappij. De stichting werkt vanuit een sociale visie waar het maatschappelijk effect voorop staat.
We zijn op zoek naar nieuwe enthousiaste medewerkers: Heb jij een WMO-indicatie voor dagbesteding of een PGB budget en ben jij op zoek naar leuke activiteiten, arbeid of creativiteit op een hele gezellige plek, neem contact met ons op!
Wij hebben een breed aanbod aan werkzaamheden, er zit altijd iets bij wat je aanspreekt! -
Uden doet duurzaam
Ons gezamenlijk doel…
is om meer bewustzijn te creëren omtrent duurzaam wonen en leven. Daarnaast willen we op een leuke manier in beeld brengen welke mooie bedrijven, stichtingen en andere organisaties er te vinden zijn. We richten ons ook op een jong publiek omdat de jeugd de toekomst is. -
Coderdojo
Bij CoderDojo Uden leren jonge mensen, tussen de 7 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s te maken, games te maken en meer. Elke maand behandelen we een ander onderwerp. Naast het leren programmeren, ontmoeten kinderen gelijkgestemde kinderen, delen kinderen waar ze aan aan het werken zijn en maken ze nieuwe dingen. CoderDojo maakt leren programmeren een leuke en sociale ervaring. CoderDojo heeft slecht één regel: “Boven Alles: Wees Cool!”, Pesten, liegen en kinderen hun tijd verdoen is niet cool. Nieuw programma in voorbereiding. -
Moestuinbakken
Op initiatief van buurtbewoners van Bijland-Sieberg zijn er gezamenlijke moestuinbakken aangelegd. Dit om de sociale verbondenheid te vergroten, iedereen een mogelijkheid bieden om biologisch gezonde groente/fruit e.d. te oogsten en de jeugd met deze kennis op laten groeien. Daarnaast doen de bakken ook dienst als afrastering van het speeltuintje. Kleine kinderen kunnen nu niet meer de straat oprennen. Ook de biodiversiteit in de buurt groeit door de diverse planten die erbij komen.
Onder de knop 'view more' zit een link naar het artikel op Kliknieuws hierover. Laat u inspireren door de mogelijkheden! -
Drempels weg
Uit de G-1000, die in oktober 2014 werd gehouden in Uden, zijn twee groepen geformeerd, die zich bezighouden met het VN-verdrag, toegankelijkheid en toegankelijke zorg. Begin 2016 hebben deze groepen de handen ineen geslagen. Hierdoor is een organisatie ontstaan die slagvaardig belangen wil behartigen voor mensen met een beperking en gehandicapten in onze gemeente. Wij doen dat samen met inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel, organisaties en de gemeente. Dit samenwerken, betekent voor iedereen een ‘win-win’ situatie.
Wat doet Drempels Weg Uden? Een toegankelijk Uden creëren in een zo breed mogelijke zin. De naam “Drempels Weg Uden” dient breed gezien worden. Het gaat niet alleen om het slechten van fysieke drempels, maar ook om het wegwerken van drempels in de zorg en het maatschappelijke domein in werk en welzijn. Taken zijn verdeeld over twee werkgroepen:
- werkgroep Toegankelijkheid;
- werkgroep Zorg & Welzijn;
Kijk op de website hieronder voor meer informatie -
Kinderclub Nieuwe Pit
Het kinderwerk organiseert samen met vrijwilligers en ouders wekelijks op woensdagmiddag activiteiten voor kinderen In de Nieuwe Pit, Bogerdstraat 19a Bel 0413 267 882 voor meer informatie, of kom eens bij ons kijken! -
Misfits
Jonge wondernemers & bijzondernemers de kans bieden om hun kwaliteiten te bundelen, zich aan de maatschappij aan te bieden en zich verder te ontwikkelen. Waar nu nog geen plek bestaat voor deze ondernemers, zal Misfits een online en offline platform ontwikkelen. Een concept-store van producten en diensten.
Misfits wordt een plek waar deze jonge, startende ondernemers hun eerst stap naar hun ondernemers droom kunnen zetten. Ze krijgen hier een platform om hun onderneming te starten, te testen en te laten groeien. Vanuit hier wordt je begeleid naar de vervolg stap naar zelfstandigheid.
Zoveel jong talent. Jonge creatieve geesten met ondernemingskracht. Al tijdens hun opleiding zijn ze bezig met hun toekomst in het werkveld. Geen uitzicht op een vaste baan, of welke baan dan ook. Je zou er bijna de moed door op geven. Misfits doen dit niet. Ze zoeken naar een andere manier om bij te dragen aan de maatschappij en het werkveld. Hun creativiteit en ondernemingskracht geeft hen de energie om zelf een onderneming op te willen zetten. Ze hebben alleen geen kapitaal, geen plek en geen stappenplan om hun droom vorm te geven. Toch zijn het er een heleboel die hier mee bezig zijn. Allemaal lopen ze tegen de zelfde obstakels aan. Geen geld om een ruimte te huren, via internet vaak niet vindbaar in het grote aanbod, geen idee hoe te beginnen en waar aan te kloppen, ga zo maar door.
Als Misfits hebben wij onze krachten gebundeld. Omdat er voor ons nu nog geen plek is in de huidige maatschappij, gaan wij deze plek voor onszelf realiseren. Als Misfits willen wij ons inzetten voor de jonge ondernemers d.m.v. het creëren van een platform. Een laagdrempelige en toegankelijke plek in het centrum van Uden, waar jonge Misfits hun kwaliteiten aan kunnen bieden aan de maatschappij. Samen vormen we een geheel, we versterken elkaar met onze individuele kwaliteiten. Die we los van elkaar aanbieden aan de maatschappij. De ketting die ons verbind is onze creativiteit, ondernemingskracht en passie. Waar wij Misfits nog niet passen in de huidige maatschappij van nu, waar voor ons nog geen plek is om meteen aan de slag te gaan, zullen wij de weg vrij maken voor komende generaties. Zodat zij zich geen Misfits meer hoeven te voelen, omdat wij de maatschappij passend zullen gaan maken voor deze jonge wondernemers & bijzondernemers. -
ADOZ Dagtochten
In 2015 organiseerde A.D.O.Z in de wintertijdmaanden de 1e dagtocht per touringcar vanuit de Udense regio. Inmiddels zijn er al zo'n 15 interessante plekken bezocht. De bestemming is telkens een cultuurhistorische interessante locatie, gekoppeld aan een vrij te ontdekken stad. Kortweg met het hele gezelschap naar een museum en daarna vrij om de (nabijgelegen) stad te verkennen. Voor dit laatste wordt U voorzien van plattegrond en tips. En waar mogelijk is er ook aandacht voor culinair aangename adressen en/of horecatoppers. De bustochten zullen telkens plaats vinden op de laatste zondag van de maand en niet meer dan een dag in beslag nemen, zo tussen 9.00 en 19.00 uur.
Neem een kijkje op de site van A.D.O.Z. voor meer info en reserveringsmogelijkheden (klik hieronder op 'view more') -
Zwervende tuinen
Niet-verkochte bouwgronden zorgen voor kale plekken in een wijk. Hier houden we dus niet van. Kaal is maar kaal, dacht een aantal mensen in Velmolen Buiten, de duurzame wijk in Uden Zuid. Dus waarom daar geen ‘zwervende tuin’ van maken? Zo’n zwervende tuin is tijdelijk (als de grond verkocht is, krijgt de tuin een andere plek in de wijk) en wordt door omwonenden zelf bijgehouden. Dus in plaats van een lelijke kale plek groeit er midden in de woonwijk een buurtmoestuin. Wel zo gezellig. En een heel mooi voorbeeld van hoe we Uden sámen beter kunnen maken.
De afgelopen jaren heeft de stichting Vrijwillig landschapsbeheer Uden (VLU) bijv. de braakliggende gronden op het industrieterrein Uden ter hoogte van Hoogveld en Goorkens en het DICO terrein (Losplaats Uden) omgevormd tot een prachtige bloemenzee (tevens pluktuin voor iedereen).
Kent u ook zo'n lelijke, kale plek? Mobiliseer wat mede-enthousiastelingen en overleg met VLU over de mogelijkheden (info@sVLU.nl). -
Buurttuin Bitswijk
Er is vanuit de Bitswijk het initiatief genomen om een buurttuin te maken; Buurttuin Bitswijk. Een tuin waar buren en anderen elkaar kunnen ontmoeten, onderhouden door vrijwilligers uit de wijk en buurt en toegankelijk voor ouderen en jongeren. Er zijn mooie samenwerkingen met o.a. MuzeRijk en de daar gevestigde organisaties als Brabant Zorg, de scholen en de kinderopvang. Ook het gemeentebestuur ondersteunt dit initiatief.
De tuin is in juni 2014 geopend. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Gerard van de Pas via email gerardvanderpas@gmail.com. Of klik hieronder op 'view more' voor meer informatie op de site van de buurttuin. -
Het Leercafé
HET LEERCAFÉ organiseert workshops, excursies en meerdere bijeenkomsten over diverse leerzame onderwerpen.
HET LEERCAFÉ voor Uden, Volkel en Odiliapeel wil (zowel fysiek als digitaal) mensen samenbrengen om elkaars kennis, kunde en talenten te kunnen delen en om van elkaar te leren. Hiermede wordt het gevoel gecreëerd steeds een positieve bijdrage aan de maatschappij te blijven leveren.
Visie: Iedereen heeft kennis, kunde, vaardigheden, ervaringen en talenten. Als je deze in openheid met elkaar deelt en leert, verrijkt dit je leven en je omgeving.
Missie: Verbinden en inspireren, zodat mensen delen met en leren van elkaar.
Doel: Een gemoedelijke en drempelloze fysieke en digitale ontmoetingsplek creëren voor iedereen in Uden, Volkel en Odiliapeel.
Mogelijke effecten: * Je krijgt een positief gevoel.
* Je talenten komen naar boven.
* Je leert voor weinig of geen kosten.
* Door te delen ontstaat een groter sociaal netwerk.
* Je draagt bij aan de maatschappij.
* Je krijgt inzicht in het aanbod in de omgeving.
* Door jouw kennis te delen, inspireer je anderen.
Wil je meer weten? Klik hieronder op 'view more' voor onze facebookpagina of kijk op onze website www.leercafe.nl
Vragen? Bel of mail ons gerust: 06-29818478, info@leercafe.nl -
Kinderclub MuzeRijk
In april 2014 is de Kinderclub MuzeRijk gestart door een aantal enthousiaste ouders, die vrijwillig activiteiten organiseren voor de kinderen in de Bitswijk en omgeving. Bij activiteiten kun je denken aan knutselen, bingo, spelletjes, thema-activiteiten, etc.
In de regel zijn de activiteiten gericht op kinderen van de basisschool, in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar. Mocht een bepaalde activiteit niet geschikt zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie dan zullen we dit altijd vermelden bij de betreffende activiteit.
Klik op 'view more' en neem eens een kijkje op onze facebookpagina voor meer informatie. -
Fietsforum
Op maandag 23 juni 2015 is het Fiets Forum Uden opgericht. Het Fietsforum is het directe resultaat van de werkgroep fietsvisie van G1000 - het product van twee ideeën van de G1000 (nr 6 en 8).De doelstelling van het fietsforum is: het behartigen van de belangen van alle fietsers in de gemeente Uden, Bernheze, Landerd, Mill en Sint Hubert, ter bevordering van een goed fietsklimaat en veilig, snel en comfortabel fietsgebruik in de breedste zin van het woord, zodat Uden hèt fietsdorp van NO Brabant wordt. Het fietsforum tracht dit te bereiken door:
- gevraagd en ongevraagd te adviseren,
- afstemming en samenwerking te coordineren tussen de verschillende partijen,
- een rol te spelen bij de tot stand koming van de fietsinfrastructuur,
- promotie, onderzoek, monitoring, onderwijs en educatie.
Het fietsforum zoekt actief naar afstemming en samenwerking binnen en tussen de diverse overheden, organisaties, ondernemers en onderwijsinstellingen Communicatie vindt plaats via onze website www.fietsforumuden.nl en via Facebook www.facebook.com/groups/fietsforumuden. Email adres is fietsforumuden@gmail.com. -
G1000 Burgertop Uden
Op 4 oktober 2014 vond de eerste G1000-burgertop van Brabant en de 2e van Nederland plaats. In ons eigen Uden! Een G1000 is een nieuwe manier om als inwoners onze stem te laten horen. Het is een methode die inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel met elkaar in gesprek heeft gebracht om samen te bouwen aan een betere leefomgeving.
Ruim 500 Udenaren waren aanwezig tijdens deze zeer geslaagde en inspirerende dag. Het resultaat mocht er zijn: uit meer dan 400 ideeën is een top tien samengesteld waar ruim 145 vrijwilligers mee aan de slag zijn gegaan. Een aantal van die ideeën zijn ook nu nog actieve projecten
De volgende 10 ideeën werden omarmd:
- G1000 van vandaag structureel inzetten bij de ontwikkeling van gemeentebeleid. Dit samen met het invoeren van klankbordgroepen op specifieke vraagstukken. In deze klankbordgroepen brengen deskundigen hun expertise in.De G1000 is géén plan van de gemeenteraad, maar een initiatief van betrokken burgers. Wel is de raad nauw bij het evenement betrokken en daar waar mogelijk wordt samengewerkt. De G1000 biedt inwoners van Uden zo een nieuwe manier om invloed uit te oefenen op het beleidsproces.
- Bibliotheek laten voortbestaan als basisvoorziening voor kennisdeling, belangrijk voor ontwikkeling en ontmoeting.
- Op kleine schaal vraag en aanbod van hulp en zorg bij elkaar brengen, door bijvoorbeeld het oprichten van kleinschalige buurtteams met een professionele ondersteuning.
- Gegarandeerde zorg voor iedereen in de gemeente Uden.
- Stimuleren van ontmoeting ter voorkoming van eenzaamheid. Infrastructuur daarop aanpassen, bijvoorbeeld door buurthuizen, hofjes, bankjes en woningen aan ontmoeten aan te passen.
- 2035 Uden energieneutraal. Dan afval ook zien als grondstof. Beter scheiden aan de bron. Projecten bij scholen, sportverenigingen, gemeenschapshuizen en verzorgingstehuizen. Afval lokaal vermarkten, lagere kosten voor de inwoner.
- Verbetering wandel-fietsvriendelijkheid (bewegwijzering, varkensruggen weg, promotie, stimulering).
- Fietsveiligheid voor de gehele gemeente Uden, verbreding fietspaden en veiligere oversteekplaatsen bij o.a. scholen.
- Gebruikers betrekken vóór de uitwerkingen van plannen, bijv. de gids- en geleidelijnen voor slechtzienden rondom de markt.
- Leercafé opzetten in Uden: leren van elkaars kwaliteiten en elkaars expertise en betrokkenheid verhogen binnen gemeente Uden.
-
D'n Hof van de Toekomst
Wij houden van het leven. Maar als je goed om je heen kijkt, zie je veel problemen in de wereld. Armoede, milieuproblemen, klimaatverandering en financiele misstanden. Gelukkig is onze wereld in beweging om oplossingen te vinden. Bij D'n Hof van de Toekomst werken we als Udenaren samen om onze omgeving aan oplossingen.
Hoe doen we dat? D’n Hof van de Toekomst is werk- en ontmoetingsplek voor iedereen. Het werken in de bijzondere en natuurlijke omgeving heeft veel voordelen. Je hebt als mens de ruimte om je te herpakken, doet werkervaring op, onderneemt, eigen initiatieven aan te dragen. Kortom je maakt deel uit van een ontwikkeling van natuur en mens.
D'n Hof biedt ruimte aan veel verschillende dingen. Er is een werkruimte binnen, er zijn landerijen en materialen. Bovenal wordt je ondersteund door een gekwalificeerd team van bestuurders en begeleiders. D'n Hof van de Toekomst zoekt steeds samenwerking en afstemming met bestaande organisaties, die op raakvlakken van het werkgebied van “D'n Hof” opereren.
D'n Hof van de Toekomst beleven? Bekijk de website (klik op 'view more') of ga gewoon eens kijken! -
Op weg naar Fair Trade
Fair Trade is een organisatie die eerlijke handel bevordert. Als je een product koopt met dat logo, weet je zeker dat de makers van dat product goed behandeld zijn. Eerlijke handel vinden we belangrijk. Daarom is de stichting Fairtradegemeente Uden opgericht, die bestaat uit vertegenwoordigers van de Wereldwinkel Uden, Uden Wereldwijd, Lokale Agenda 21 Uden en enkele burgers en wordt ondersteund door de gemeente Uden. Samen willen we winkeliers, bedrijven en consumenten stimuleren Fair Trade-producten te gebruiken.
De eervolle titel “Fairtrade gemeente” is vlak vóór 2015 behaald, maar nu moet er voor gezorgd worden dat dat ook de komende jaren zo blijft. Ook is er een ‘eerlijke winkel route’ in Uden. Extra handjes om de eerlijke handel in Uden te stimuleren kunnen we altijd gebruiken.
Kijk op onze facebookpagina (klik op: 'view more') voor meer informatie en contactgegevens -
SamSam Uden - Burenhulp
Als buurtbewoners kunnen we veel voor elkaar betekenen. De één is een fantastische oppasmoeder, de ander repareert moeiteloos lekkende kranen. De één heeft vaak tijd over, de ander kookt weleens te veel. Alles komt samen op SamSam: de digitale marktplaats voor diensten.
En een dienst, dat kan van alles zijn. Misschien zoekt u iemand voor een gezellig gesprek. Of misschien deelt u graag uw kennis als huiswerkbegeleider. Scholieren kunnen ook aan de slag via SamSam en zo meteen hun (maatschappelijke) stage invullen. Dankzij SamSam blijven klushelden en kooktalenten lekker bezig en raken sportmaatjes samen kilo's kwijt.
Bij SamSam is het geven én nemen: iedereen heeft iets te bieden en iedereen heeft soms iets nodig. Maar SamSam betekent niet 'voor wat hoort wat'. U hoeft dus niet altijd voor elkaar klaar te staan; gewoon wanneer het u uitkomt.
Heb je ideeën, wil je meedoen of gewoon meedenken? Stuur dan even een e-mailtje naarJos Wijdeven: joswijdeven@kpnmail.nl Of kijk op de website door op 'view more' te klikken. -
Repair Café Uden
Een gat in je broek, je geliefde koffiemok valt in tweeën uiteen of de televisie houdt er ineens mee op. Niet alles hoeft meteen in de prullenbak te belanden dankzij het Repair Café Uden, een initiatief van de werkgroep Vrijwilligers van UdenaarDeToekomst en het gebiedsplatform West. Elke tweede woensdag van de maand kun je van 13:00 tot 16:00 uur in de Sporthal de Ring terecht om je kapotte spullen nieuw leven in te blazen.
Hoe werkt het? Op de locatie van het Repair Café is gereedschap voorhanden voor alle mogelijke reparaties. Daarnaast loopt ook deskundige hulp rond, zoals een elektricien, naaister, timmerman en een fietsenmaker. Super handig dus! Heb je niets om te repareren? Dan ben je altijd welkom voor een gezellig kopje koffie aan de bar. Of je kunt een handje helpen met een reparatie van iemand anders. Ook VMBO-leerlingen van het Udens College steken de handen uit de mouwen. Bij hen kun je terecht met vragen over je smartphone, iPod, iPad, tablet, camera of ander technisch hoogstandje.
Waar: ontmoetingsplein MuzeRijk
Wanneer: elke tweede woensdag van de maand van 13:00 tot 16:00 uur
E-mail: repaircafeuden@gmail.com
Aanmelden als vrijwilliger?
Als je twee rechterhanden hebt en zin om mee te helpen, neem dan contact op met Annie van Genugten via 06 5492 3085 / annievangenugten@planet.nl of Ary Stuifbergen via 06 3038 7011 / astuifbergen@gmail.com. -
Houdoe, lege winkels
Status van dit inititatief aug'14:
Op het Brabantplein in Uden is ruimte voor tijdelijke invulling aanmelden kan nog steeds bij:
udtcentrum@gmail.com
Gelukkig valt de leegstand van onze winkelpanden in Uden reuze mee. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Daarom proberen we voor de winkelpanden die leegstaan een slimme bestemming te vinden. Daarin zijn we al een aantal keren geslaagd, zoals het kunsthuis 1 & 2 op het Brabantplein en de Eetkaamer als pop up store aan het Brabantplein.
Dit is een initiatief van werkgroep Centrum Uden en wordt geleid door Marcel Klösters en Nathaly Abbing. Heb je goede ideeën of wil je gewoon meedenken? Stuur dan een e-mailtje naar udtcentrum@gmail.com.