Check voor de zekerheid zoveel mogelijk de eigen site of social media van de organisator om de meest up-to-date informatie over een activiteit te zien.

Laden Evenementen

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de grafheuvels op Slabroek werden ontdekt. Tijdens archeologiedagen in juni is hier volop aandacht aan besteed. Om geïnteresseerden die toen niet in de gelegenheid waren om aan te sluiten alsnog een kans te bieden, heeft amateurarcheologe Hanneke van Alphen aangeboden nog een extra excursie te willen geven.

 In 1923 vroeg Dr. Wiegersma aan archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een aantal heuvels bij hem op te komen graven. Op de Slabroekse Heide bleek een prehistorisch grafveld te liggen van zo’n 3000 jaar geleden. Het gebied werd daarna akker tot in 2010 archeologen hier opnieuw mochten opgraven. Er bleken veel meer grafheuvels te liggen maar ook graven uit de Romeinse tijd en een bijzonder graf met bronzen sieraden en fragmenten van een jurk: de oudste jurk van Nederland! Een plek dus met een rijke historie waar veel over te vertellen valt. Op zondag 20 augustus neemt Hanneke van Alphen de deelnemers mee naar deze bijzondere plek. Hier zijn de eerste grafheuvels zichtbaar in het terrein en zijn de locaties van de graven gemarkeerd. Hanneke zal het intrigerende verhaal van de ontdekking van de graven en de vondsten die er werden gedaan met ons delen. Daarbij geeft ze een bijzonder inkijkje in het leven in de vroege ijzertijd. Deze wandeling is ook zeker geschikt voor kinderen die interesse hebben in archeologie. De deelnamekosten zijn € 5,- per persoon incl. 1 consumptie. Na afloop kunnen deelnemers op ons terras genieten van een kop koffie of thee, een glas fris of een ijsje. We vertrekken om 14.00 uur en verwachten dat de wandeling maximaal 1,5 uur zal duren.

Tickets kunnen gereserveerd worden via de site van Natuurcentrum De Maashorst. Vol is vol. Maximaal 25 deelnemers.

Share This Story, Choose Your Platform!