Check voor de zekerheid zoveel mogelijk de eigen site of social media van de organisator om de meest up-to-date informatie over een activiteit te zien.

Laden Evenementen

Op donderdagavond 6 juli organiseert IVN Uden een natuurwandeling over de Stadsweide en door het Landschapspark A50. Er wordt om 19.00 uur gestart bij museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden. Het traject is in totaal 4 km lang en duurt ongeveer twee uur. De wandeling gaat over goed begaanbare paden, behalve op de Stadsweide, waar even doorheen gelopen wordt. Zoals altijd: deelname gratis.

De Stadsweide ligt aan de Lippstadtsingel bij de afrit van de A50 naar het centrum van Uden. Het voormalige akkerland is in 2008 geplagd waarbij de bovenste teellaag is verwijderd. Op het hooggelegen deel ligt een bloemrijk hooiland en op het laaggelegen deel een hei-schraal grasland. Van een afstand ziet de Stadsweide eruit als een zandbak, maar er is inmiddels sprake van een verbazingwekkende diversiteit qua natuur. Bij inventarisatie ziet IVN Uden ongeveer 100 soorten planten, waaronder orchideeën .

Vanaf de Stadsweide gaat de wandeling naar het Landschapspark A50. Dat park is aangelegd in 2007, omdat de oude rondweg kwam te vervallen na de aanleg van de A50. Het park loopt van de afslag Lippstadtsingel tot de afslag Bitswijk. In totaal een lengte van een kilometer met een oppervlakte 9,5 hectare. Bij Vijfhuis heeft het park de grootste breedte (100 m). Ter hoogte van het sportpark wordt het erg smal en bij Groenewoud wordt het weer breder. Het park is heel natuurlijk aangelegd en wordt intensief gebruikt voor korte (avond)wandelingen. Bovendien biedt het natuurlijke speelgelegenheid voor kinderen. De natuur is volwassen geworden en de variatie in flora en fauna is groot, met bijzondere soorten. Er wordt regelmatig geïnventariseerd door IVN Uden.

Op afstand is het zonnegeluidsscherm van Solar Highways zichtbaar, aangelegd in 2018. Destijds het grootste geluidsscherm ter wereld met tweezijdig geïntegreerde zonnecellen. De wandeling gaat verder langs het in 2019 opnieuw ingerichte sportpark Moleneind, de kersenboomgaard, langs de molen van Jetten en door Groenewoud terug naar museum Krona. Al met al een zeer gevarieerde wandeling door een prachtig groen deel van Uden!

Share This Story, Choose Your Platform!