Check voor de zekerheid zoveel mogelijk de eigen site of social media van de organisator om de meest up-to-date informatie over een activiteit te zien.

Laden Evenementen

Het Euregio Jeugdorkest (EJO) krijgt een klein broertje: het Euregio Kamerorkest, samengesteld uit oud-Euregio Jeugdorkest leden die ondertussen de professionele muziekwereld zijn ingestapt. Dit nieuwe orkest concentreert zich op kleiner bezet repertoire uit met name de 20e eeuw. Net zoals het symfonie- orkest zijn het de talenten uit Zuid-Nederland en Vlaanderen die deel uitmaken van dit orkest: de musici van de toekomst! De tenor in dit programma is Peter Gijsbertsen, de winnaar van de Nederlandse Muziekprijs in 2018.

Dit najaar is het 75 jaar geleden dat Noord-Brabant werd bevrijd van de nazi-overheersing. 75 jaar lang leeft onze provincie in vrijheid: zonder de angst die een militaire overheersing brengt, zonder de angst voor deportatie, zonder de angst om met geweld je huis uit te worden gehaald, zonder de angst om verraden te worden, zonder honger, zonder armoede. De 20e eeuw kende twee Wereldoorlogen waarvan de eerste grotendeels aan ons land is voorbijgegaan maar die des te meer indruk maakte in ons buurland België en voor enorme aantallen Vlaamse vluchtelingen in Noord-Brabant zorgde. Brabant Sinfonietta gedenkt met dit programma -In de schaduw van de oorlog- niet alleen de 75 jaar dat Noord- Brabant vrijheid kent, maar blikt ook terug naar die andere oorlog: een oorlog waarin onze provincie ‘in de schaduw’ bleef. Ook nu leven we in een ‘schaduw’ van een oorlog. Of van een hele reeks oorlogen, beter gezegd. En ook nu komen vluchtelingen naar ons land om zich gevrijwaard te voelen van de ellende van oorlog. En deze vluchtelingen hopen dat ons land en onze provincie hen de vrijheid en veiligheid biedt die wij nu 75 jaar hebben mogen ervaren: zonder de angst die een militaire overheersing brengt, zonder de angst voor deportatie, zonder de angst om met geweld je huis uit te worden gehaald, zonder de angst om verraden te worden, zonder honger, zonder armoede.

Het Euregio Kamerorkest en tenor Peter Gijsbertsen herdenken de 20e eeuw met een muzikaal programma waarin oorlog de rode draad vormt. In Mahlers Wo die schönen trompeten blasen troost een soldaat zich met een romantische blik op het leven in militaire dienst, George Butterworth schreef zijn Banks of Green Willow aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog die zijn dood zou betekenen; Maurice Ravel herinnert zich zijn gevallen vrienden uit diezelfde oorlog en in Brittens Serenade -gecomponeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog- bezingen tenor en hoorn de duisternis als metafoor voor de reis van leven naar dood. Deze Serenade eindigt met een steeds zachter wordende fanfare, solo gespeeld door de hoornist die het podium al heeft verlaten. Troost, tot slot, vinden we in Barbers wereldberoemde Adagio, dat treffend middenin dit programma is geplaatst.

De avond begint om 20.15 uur. Tickets zijn gratis. Om verzekerd te zijn van een plaats wel vooraf reserveren via www.markantuden.nl, 0413-256110 of het Informatiepunt.

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!