Check voor de zekerheid zoveel mogelijk de eigen site of social media van de organisator om de meest up-to-date informatie over een activiteit te zien.

Laden Evenementen

Professor Jos Joosten van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft op donderdagavond 26 september een literaire lezing rond het thema vrijheid in de Bibliotheek Uden.
Vrijheid is misschien wel het meest gebruikte begrip als het erop aankomt om de essentie van ons moderne Nederlands te typeren. Ook in de literatuur werd het een kernbegrip. De naoorlogse experimentele schrijvers en Cobra-schilders bij voorbeeld streefden ‘staat van ongebonden vrijheid’ na in kunst en poëzie. Maar die vrijheid is, als je het even anders bekijkt, een complex begrip: de vrijheid van de experimentelen is bij voorbeeld alleen te begrijpen tegen de achtergrond van datgene waar ze zich tegen afzetten.
En dan is er het ware woord van Willem Brakman, in een interview: ‘Iedere zin die de schrijver schrijft vermindert zijn vrijheid’.
En de lezer? Hoe vrij is hij of zij? In een wereld waarin de algoritmes van de online-boekhandel je keuze bepalen?
Zijn we in de 21ste eeuw vrijer dan ooit? Of bestaat het kiezende individu helemaal niet en is onafhankelijkheid een mythe, zoals Rebekka de Wit stelt in haar fascinerende essaybundel Afhankelijkheidsverklaring?
Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisatiegebieden zijn literaire kritiek in Nederland en Vlaanderen en eigentijdse Nederlandstalige literatuur.
Kaarten zijn 5 euro voor leden en 7 euro voor niet-leden en verkrijgbaar de bibliotheek en via de website www.bibliotheekuden.nl.
In september is dit deel van Nederland 75 jaar ‘vrij’. Dit wordt natuurlijk groots gevierd op allerlei manieren. Als Bibliotheek willen wij hier ook aan bijdragen, maar we willen meer doen dan vieren/herdenken. We willen mensen aan de hand van literatuur laten nadenken over vrijheid.

Share This Story, Choose Your Platform!