Check voor de zekerheid zoveel mogelijk de eigen site of social media van de organisator om de meest up-to-date informatie over een activiteit te zien.

Laden Evenementen

Vogelwacht Uden houdt op zondag 15 maart een publiekswandeling in de Maashorst met als thema ‘Lente in aantocht’. De wandeling start ’s morgens om negen uur vanaf het grote parkeerterrein van het Natuurcentrum de Maashorst aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Voor ouders met jonge kinderen of degenen die wat minder ver willen is een kortere route uitgezet. De deelname aan de wandeling is gratis.

Zo aan het begin van het broedseizoen zijn de vogels nog volop bezig hun territorium af te bakenen. Mannetjes laten luid zingend aan andere mannetjes weten dat dit plekje op de Maashorst al door hun bezet is. En met die zang en baltsvluchten proberen ze ook zoveel mogelijk indruk op de vrouwtjes te maken. Het is nu de tijd om de spechten te horen en te zien, zoals de Groene Specht of de Grote Bonte Specht.
Verschillende soorten zomervogels zullen nog maar net terug zijn uit hun overwinteringgebied in Afrika. De eerste Tjiftjaffen zijn al in Uden waargenomen. Dit is een algemene voorkomende vogel, nog nooit van gehoord? Loop dan eens mee. Zou het ons ook lukken al een Fitis te spotten of de Geelgors te horen zingen? Andere soorten trekken via Nederland naar het noorden en zijn maar kort op de Maashorst te zien. De Kramsvogel trekt vooral in de maand maart door en is dan vaak in het begrazingsgebied te vinden. Op stukken waar de Taurossen en de Wisenten de begroeiing kort houden scharrelen ze hun voedsel bij elkaar. Daarna kunnen ze weer fit aan hun trektocht naar het noorden beginnen. Het begrazingsgebied wordt meestal bezocht tijdens zo’n wandeling. Prachtig om te zien hoe hier de grote grazers hun belangrijke werk doen.Kramsvogel Foto: John Hermans
Een verrekijker is hierbij een praktisch hulpmiddel. Laarzen of stevige schoenen zijn in dit seizoen aan te bevelen. Na afloop van de wandeling kan men een bezoek brengen aan het Natuurcentrum de Maashorst waar veel informatie over het natuurgebied ‘de Maashorst’ is te verkrijgen.

De deelname aan deze voorjaarswandeling en de entree van het Natuurcentrum de Maashorst zijn gratis. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met Jan-Willem Hermans, telefoon: 0413-269804. Of kijk op www.vogelwachtuden.nl.

Share This Story, Choose Your Platform!