Check voor de zekerheid zoveel mogelijk de eigen site of social media van de organisator om de meest up-to-date informatie over een activiteit te zien.

Laden Evenementen

Natuurcentrum De Maashorst organiseert op vrijdagavond 7 juli een speciale avond gewijd aan nachtvlinders. Het evenement vindt plaats op het erf van het natuurcentrum, gelegen aan de Erenakkerstraat 5. Vanaf 21.30 uur zullen deskundigen op het gebied van vlinders van verschillende natuurorganisaties de bezoekers laten zien hoe ze onderzoek doen naar nachtvlinders en nodigen ze het publiek uit om mee te kijken. Deelname aan de avond is gratis.

Met uitzondering van enkele soorten zijn nachtvlinders voornamelijk actief gedurende de nacht. Men zal wellicht hebben opgemerkt dat ze vaak worden aangetrokken door lichtbronnen, zoals lampen. De vlinderdeskundigen maken dan ook gebruik van speciale uv-lampen om hen te lokken. Door een wit laken achter de lamp te plaatsen, waarop de vlinders kunnen gaan zitten, kunnen ze gemakkelijk worden geteld en geobserveerd. Naast deze methode worden vlinders ook gevangen met speciale vallen, zonder hen te beschadigen, of worden geurende siropen op bomen gesmeerd om vlinders aan te trekken. Het is verrassend dat elke telmethode verschillende soorten oplevert.

Nederland herbergt bijna 2500 soorten nachtvlinders, variërend van uiterst kleine exemplaren, ook wel bekend als micro’s, tot zeer grote soorten zoals de Lindepijlstaart. Wat deze vlinders extra bijzonder maakt, is dat velen van hen zijn vernoemd naar de planten of bomen waarop ze hun eitjes leggen en waarvan de rupsen in hun eerste levensfase eten, de zogenaamde waardplanten. Het is duidelijk op welke boomsoort je vaak de Lindepijlstaart kunt aantreffen, maar wat te denken van het Kroosvlindertje, het Brandnetelkapje en de Grasklokjesdwergspanner? Als deze planten zouden verdwijnen, zou ook de nachtvlinder die ervan afhankelijk is geen overlevingskans meer hebben. Nachtvlinders hebben vaak betoverende namen, en we zijn erg benieuwd of we tijdens de avond een Schaapje, Papegaaitje, Hyena, Dromedaris of misschien zelfs een Draak in de tuin zullen ontdekken.

Voor deze activiteit is geen aanmelding vereist. Kom gewoon langs en neem een kijkje terwijl we vlinders tellen. We zijn in ieder geval tot middernacht op het erf aanwezig, maar als er veel nachtvlinders actief zijn, kan de avond zelfs tot in de late uurtjes doorgaan. Er zal een beheerder aanwezig zijn, waardoor de koffiebalie open is en de toiletten beschikbaar zijn.

Share This Story, Choose Your Platform!