Al ruim 20 jaar woont Joce Maseland in de Cellostraat. Zij woont daar met heel veel plezier, en geniet van het bezig zijn in haar tuintje. Tuinieren is echt een hobby van Joce. Daar is haar eigen tuin niet groot genoeg voor. Daarom heeft Joce in het Buitengebied van Uden een grote volkstuin. Dagelijks is zij daar, samen met haar zoon, te vinden; want een volkstuin vraagt veel onderhoud.
Het groene werk doet Joce, de klusjes en het zware werk wordt door haar zoon gedaan. Ze zaaien, wieden, oogsten verschillende soorten groenten en fruit. Er groeit écht van alles, en er is altijd wat te doen. Onlangs heeft ze ook weer een aantal kippen aangeschaft, dus binnenkort zijn er ook lekkere eitjes te rapen.

Delen

Omdat alles wat er groeit veel teveel is voor Joce zelf deelt zij de opbrengst met een aantal mensen met een kleine beurs. Dit mooie burgerinitiatief beloonde het Udenfonds in 2019 met een mooi subsidiebedrag. De oude kas, en een deel van de tuin, was helaas door (een aangestoken) brand verwoest. Er was dus een nieuwe kas nodig en die heeft zij met het verkregen budget neer kunnen laten zetten door haar zoon en vrienden. Daar groeien nu mooie komkommerstruiken in.

Er is veel belangstelling voor deze mooie tuin. Binnenkort wil er zelfs een schoolklas komen kijken. De tuin krijgt dus ook nog een educatieve functie. Maar de tuin is niet de enige hobby van Joce. Van al het fruit wat er groeit, maakt ze heerlijke jam en sapjes. Alle groente die over is wordt geweckt in potten.
En die producten zijn te koop voor iedereen. Ga maar eens kijken bij haar aan huis. In de voortuin staat een kastje waarin de producten staan. Erg lekker, en alles tegen redelijke prijzen. Je vindt haar in de Cellostraat op nummer 143.

Tekst: Mary van Egmond