In oktober en november is de mooie en bijzondere expositie “Mijn Straat” te zien en horen bij Kunst & Co-Uden. Onze fotograaf (en voor deze keer ook verslaggever) Gert de Goede bezocht de opening:

Inspiratie

Zeven bevriende kunstenaars van singer-songwriter Mario van der Linden (Nistelrode, Uden, Tiel, e.a.) lieten zich inspireren door een van zijn songs. Dat leverde een project op dat sinds juli op tournee is gegaan en momenteel in Uden is neergestreken. Het begon in de herfst van 2019 aan de toog: het idee om een lied in een schilderij te vertalen. Die gedachte groeide al snel uit tot een serieus project.
Het lied “Mijn Straat” van Mario van der Linden (o.a. van Taaftere) verbeeldt herinneringen aan beelden uit zijn jeugd. Met de zin “Ik schilder mijn wereld….” hebben de kunstenaars, op zijn uitnodiging, hun eigen verbeeldingen van dit lied gemaakt. In eerste instantie zijn er projectactiviteiten gepland in Oisterwijk, Uden en Tiel.

Kunstenaars

Eind juli werd gestart met een schilderijenexpositie van 4 weken in het Lodewijkskerkje in Oisterwijk, met daarbij optredens van Mario en vrienden. De kunstenaars zijn: Bert Megens (Tiel), Gerard Schilder (Rotterdam), Karin van den Elzen (Biezenmortel), Onny de Bont (Berkel-Enschot), Bozena Grykien (Tiel), Marie-Jose van der Linden (Den Bosch), Mario van der Linden (Tiel) en Alphons Arts (Gemert). Ad van Son heeft bijbehorende video’s gemaakt die de verbeelding van dit lied weergeven. (Te zien op o.a. YouTube – Mijn Straat, een lied verbeeld en Facebook.)

Kinderkunstwerken

Ook 4 basisscholen in Uden zijn aan de slag gegaan met dit thema: OBS Camelot, De Palster, Aventurijn en De Zevenster. Kunst & Co heeft hiervoor de contacten gelegd tussen de basisscholen en de projectmedewerkers. Kunstenaars van het project hebben de kinderen in de klassen geassisteerd bij het werken aan de kunstwerken. De speciale kinderversie van het lied, geschreven om de kinderen te inspireren om “kunstwerken” te maken over hun eigen woonomgeving, is op de scholen ook live gespeeld! De werken van de basisscholen worden vanaf 17 oktober ook tentoongesteld bij Kunst& Co aan het Mondriaanplein.

Vervolg in de wijken

Naast de expositie van de kunstenaars en de leerlingen krijgt het project Mijn Straat een vervolg in een 4-tal wijken in Uden. Daarbij wordt samengewerkt met een kunstvakdocent van Kunst & Co en een afvaardiging uit de betreffende straten om de wijken door middel van kunst leefbaarder te maken. Om de cirkel rond te maken wordt in het derde onderdeel van Mijn Straat een documentaire gemaakt. Die gaat over een aantal senioren uit Uden, die al meer dan 50 of 60 jaar in dezelfde straat wonen of hebben gewoond. Zij vertellen over “Mijn Straat van Toen” en nemen ons mee terug in de tijd hoe de samenleving in een straat was. Deze documentaire krijgt een première bij Kunst & Co en wordt daarna getoond op de basisscholen om de kinderen van nu de verhalen van toen te laten zien.
Een dikke aanrader en nog tot 17 november 2021 gratis te zien tijdens de openingstijden van de Udense Bibliotheek!

Muziekuitvoeringen Mario van der Linden en vrienden op:
Zondag 17 oktober: 14.00 uur tot 16.00 uur (opening)
Woensdag 3 november: 14.00 uur tot 16.00 uur
Woensdag 17 november: 14.00 uur tot 16.00 uur