‘Ik geef – ik neem kast’ bij Kinderboerderij groot succes

Sinds dit voorjaar staat er een fraaie houten kast, met daarin allerlei levensmiddelen op het terrein van de Udense Kinderboerderij. Op de flyer staat dat ‘iedereen die de producten kan gebruiken deze mee mag nemen op voorwaarde dat er ook nog wat artikelen overblijven voor andere Udenaren die het ook goed kunnen gebruiken. Warme groeten, buurtgenoten van de Kinderboerderij’. De initiatiefnemers Anja Arnts en Patricia van Oss leggen uit hoe zij op het idee kwamen.

De ‘ik geef – ik neem kast’ is een actie van deelnemers van Buurtschap de Hoeven in Uden. Bewoners uit deze wijk, de gevers, willen andere inwoners van Uden graag helpen die moeilijk rond kunnen komen. De initiatiefnemers van dit project zijn Anja Arnts en Patria van Os, beiden woonachtig in het buurtschap Hoeven. Anja zag in eerste instantie via een Tv-documentaire een soortgelijk initiatief in Gouda voorbijkomen. “Er was daar iemand die een weggeefkast voor buurtgenoten had neergezet voor voedselwaren die zij niet meer nodig had. De buurtgenoten mochten deze meenemen waarna er door haar of andere bewoners weer nieuwe producten in werden gelegd. Voor de coronaperiode heb ik Patricia van Os benaderd met de vraag om dit initiatief mee op te pakken. Gelukkig omarmde zij het idee voor een -ik geef – ik neem kast-”, vertelt Anja Arnts. Al snel werd een vijftal andere mensen uit de buurt bereid gevonden om mee te helpen aan dit project. “Het is leuk om dit project samen met hen, Pernette Sagasser, Jeanette Angenent, Marijke Wenneker, Christel Wijnen, Ingrid Emonds en de buurtbewoners te doen.”

Geschikte locatie

De volgende stap was om een geschikte locatie voor de weggeefkast te vinden. “Waar ga je zo’n kast neerzetten, hoe zorg je ervoor dat deze gevuld blijft en hoe zit het met de veiligheid?”, waren vragen die direct bij ons opkwamen.” Mede-initiatiefneemster Patricia van Os kwam toen in contact met Thom Beuker van de Kinderboerderij. “Hij bood ons direct alle medewerking om de kast op een mooie plaats binnen de omheining van de Kinderboerderij te zetten. Daar waren we natuurlijk erg blij mee.” Ten gevolge van de coronacrisis is toen alles vooruit geschoven. Begin dit jaar is de ‘ik geef – ik neem kast’ definitief op het terrein van de Kinderboerderij geplaatst. Patricia vult aan: “We zijn met zeven coördinatoren die de aangeboden producten in ontvangst nemen en zo’n twee of drie keer per week de kast ordenen en vullen met nieuwe artikelen.”

Houdbare voedselwaren

De weggeefkast wordt gevuld met houdbare voedselwaren, maar ook huishoudelijke artikelen zoals shampoo en zeep zijn bruikbaar. “We merken dat de kast in een behoefte voorziet. Er zijn mensen die er graag gebruik van maken omdat ze het financieel moeilijk hebben. Naast buurtgenoten, familie en vrienden die houdbare producten beschikbaar stellen, zijn supermarkten, winkeliers en horeca benaderd met het verzoek om levensmiddelen die zij niet meer kunnen gebruiken te doneren. Wij komen het dan graag ophalen”, aldus Anja Arnts. Inmiddels kan deze weggeefkast rekenen op ondersteuning van de SNS Bank Uden. Wilt u ook doneren of sponsoren, neem per e-mail contact op: ikgeef.ikneemkast@gmail.com of telefonisch met Patricia van Os, telefoon 06-30619877.

Tekst en foto’s Peter Noy