Maashorst Cleanup kids gaat 8 januari van start

Ergert u zich ook zo aan het zwerfafval in de bermen. Helaas helpt ergeren niet om het probleem op te lossen. 22 Cleanup kids gaan er wat aan doen vanaf 8 januari 2022. U kunt ze herkennen aan hun oranje hesje en petje met het logo van de vlinder erop.

In de gemeente Oss zijn ze er al wat langer; kinderen die helpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen. Daar heetten ze Mikmakkers en in Oss zijn inmiddels meer dan 1500 kinderen die hieraan meegedaan hebben of meedoen. Toen initiatiefnemer Alex van der Heijden van Maashorst Cleanup kids dit hoorde en ontdekte dat de toekomstige gemeente Maashorst zo’n initiatief niet kent, is hij meteen aan de slag gegaan met het werven van kinderen in Landerd en Uden. Zodoende kan de eerste groep dus op 8 januari starten.

Deze groep start met een bezoek aan het Foodcourt in Uden. Ondanks de vele prullenbakken is deze plek nog te vaak vervuild met zwerfafval. De kinderen gaan luisteren wat de bedrijven op dit terrein doen om de afvalstroom te verminderen en gaan helpen met het ruimen van zwerfafval. Bijvoorbeeld het ruimen van de vele sigarettenpeuken die dit terrein vervuilen en die niet afgebroken kunne worden door de natuur.
Een week later gaan de kids naar het bedrijf van Kaathoven die gespecialiseerd zijn in het scheiden van grote afvalstromen. Wat is echt afval en wat kan weer hergebruikt worden? De kinderen leren in ieder geval hoe belangrijk het is dat we echt goed scheiden.
Het volgende bezoek is aan het kringloopbedrijf Uden. Hier zien de kinderen dat lang niet al het afval de afvalbak in moet. Veel spullen zijn weer herbruikbaar en dat bespaart een hoop afval.
Tijdens de laatste bijeenkomst tekenen de kinderen in het bijzijn van een ouder een contract. Door dit contract te ondertekenen verbinden ze zich voor een jaar aan Maashorst Cleanup kids. In de praktijk betekent dit dat ze een jaar lang minimaal één keer per maand zwerfafval gaan ruimen samen met een ouder.

Als de kinderen dit een jaar vol houden dan mogen ze aan het eind van het jaar mee doen aan de Maashorst Cleanupkidsdag. Tijdens deze dag in de natuur worden de kinderen uitgedaagd met allerlei activiteiten en zijn ze dus actief bezig. En natuurlijk worden ze ook verwend met lekkers en drinken. Een paar weken later wordt het jaar feestelijk afgesloten. Alle kinderen die het jaar vol gemaakt hebben krijgen dan een medaille uitgereikt voor hun inzet. 

Wilt u meer informatie over het project Maashorst Cleanup kids, dan kunt u mailen naar atelieralex@outlook.com