Na maanden van voorbereiding werd afgelopen vrijdag het eerste verhalenboekje, met als thema ‘Makkelijk Meedoen Met MuzeMobiel’, officieel overhandigd aan wethouder Ramona Sour van degemeente Maashorst. Als portefeuillehouder van het domein Zorg en Welzijn brak zij een lans voor de MuzeMobiel en alle vrijwilligers die ervoor zorgen dat dit elektrisch vervoermiddel beschikbaar is voormensen in de Bitswijk en daarbuiten.

Na het openingswoordje door Hans vanZon, bedenker van de MuzeMobiel, werd aan de vele aanwezigen een kort filmpjevertoond over de gebruikers en chauffeursvan de MuzeMobielen. Deze, door enkele leden van Fotoclub Maashorst samengestelde compilatie, geeft een goedbeeld van het reilen en zeilen van de elektrische wagentjes en ook wat het doet bij zowel de chauffeurs als klanten.

Wethouder Sour complimenteerde demakers van de film. “Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Het filmpje laat heel goed zien wat de MuzeMobiel voor onzeinwoners betekent”, vertelt Sour.“De verhalen van schrijfster Ria Kauffman latendat ook zien, dat de MuzeMobiel iets anders is dan alleen maar vervoer van A naar B. Het is ook een praatje maken met elkaar, het bieden van een luisterend oor en het samen een liedje zingen. Dat alles maakt dat het een waardevol en duurzaam initiatief is binnen onze gemeente. Het is echt iets heel bijzonders, iets unieks wat in de Bitswijk is neergezet en inmiddels ook daarbuiten. Dit moeten we samen met elkaar koesteren. De vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken zijn voor ons als gemeente goud waard. Zij zorgen ervoor dat de mensen ook echt de deur uit kunnen. Dit voorkomt eenzaamheid en als gemeente proberen we dit te steunen. Daarvoor is een financiële bijdrage beschikbaar gesteld.

”Verliefd op de MuzeMobiel“ Ik was altijd al verliefd op de MuzeMobiel”, begint Ria Kauffman haar speech. “En ik ben het nog meer, sinds ik al die verhalen gehoord heb en weet wat de betekenis van MuzeMobiel is in het leven van mensen”, vertelt Kauffman. “Het zijn uiteindelijk vijf positieve verhalen geworden met hier en daar een kritische noot. Denk aan de accu’s en de stugge vering, vooral wanneer de MuzeMobiel door de Kerkstraat rijdt. Wanneer je ziet dat hiervoor slimme oplossingen worden gevonden, zegt dat iets over de energie, de vrolijkheid en de veerkracht waarmee de vrijwilligers en passagiers in het leven staan. En ook de waardering die ze hebben voor de MuzeMobiel. Het is een hulpmiddel dat écht helpt”, benadrukt Kauffman. Ze vervolgt: “Laagdrempelig, comfortabel en wendbaar. Je houdt je eigen regie op je mobiliteit en het vergroot je mogelijkheden als passagier op een hele gelijkwaardige manier. Dat is wat naar boven komt in de verhalen. Maar ook de chauffeurs, die willen na hun pensionering graag van betekenis zijn voor hun medemensen. Maatschappelijke en persoonlijke waardering in plaats van salaris. De MuzeMobielen maken dit allemaal mee, zij kregen van mij een hoofdrol als verteller. Hopelijk biedt het verhalenboekje een inhoudelijke en diepgaande onderbouwing van besluiten over MuzeMobiel-projecten hier en elders.” Kijk hier voor meer informatie (met filmpje). Voor het bestellen van een rit, telefoon: 0413-268548

tekst en foto Peter Noy