Het coronavirus heeft iedereen in de greep, dus ook de WGZ UDEN, een zwemclub voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of sociale beperking. Zwommen wij tot 12 maart 2020 2x per week met zo’n 60 zwemmers onder leiding van 25 vrijwilligers, ook voor ons ging daarna de deur op slot. Dit duurde tot 1 juli en even kregen we de hoop dat ook wij weer aan de slag konden.

De regelgeving voor het gebruik van het bad was echter zo ingewikkeld voor onze doelgroep dat we tot ieders teleurstelling opnieuw een herstart uit moesten stellen. Voor de 30 Special-Olympic-wedstrijdzwemmers betekende dat: maanden van training zonder deelname aan wedstrijden. Voor 15 enthousiaste aquajoggers betekende dat: geen zwemplezier op muziek. Ook de aangepaste opleiding voor een volgend zwemdiploma viel stil, net als het recreatief zwemmen. De abonnementen werden bevroren, omdat de club haar leden, met veelal een WAJONG-uitkering, het ‘betalen voor niets’ niet konden aandoen.

Daarmee kwam de club te staan voor een financieel heel donkere horizon. Het bestuur moest zijn uiterste best doen om te voorkomen dat het einde van de zwemclub in het verschiet lag. En toen kwam gelukkig de hulp van velen: het UdenFonds bood de helpende hand, net als zwembad Drie Essen en de trouwe sponsoren van de Vrienden Van Vijfentwintig. Het ontij is daarmee voor de komende maanden gekeerd. Nu maar hopen dat het virus snel onder controle komt en we weer op een gewone manier aan de slag kunnen.

Die hoop wordt ook ingegeven door de mededeling van de gemeente dat de landelijke meldkamer toestaat dat we voor 1 uur in de week dispensatie krijgen volgens de noodverordening ‘besloten activiteit/dagbesteding voor kwetsbare groepen’. In heel goede samenwerking met het zwembad zijn er nu maatregelen genomen die het, wel nog steeds met inachtneming van de nodige aangepaste regels, mogelijk maken om te gaan experimenteren met 1 zwemuur en zo te bekijken of we met onze doelgroep aan de slag kunnen.

Zo biedt de WGZ aan hen weer een mogelijkheid tot sporten, bewegen en ontmoeten, waardoor we mensen uit hun isolement kunnen halen en wat corona-kilootjes kunnen laten verliezen door gezond bezig te zijn in een veilige en beschermde omgeving. Ook dat moet de toekomst van Uden kunnen zijn.