Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Begin juni is het de Week Zonder Afval. Een lege afvalbak lijkt in deze tijd haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. Op 4 juni aanstaande organiseren ze Zero Waste Tours in meer dan 30 plaatsen in heel Nederland. Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. Ook in Uden is er zo’n tour gepland.

Mascha Bongenaar, initiatiefnemer van Zero Waste Tour in Uden, leeft al een paar jaar afvalarm. ‘Ik las over de plasticsoep en over de invloed van alle plastic vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam. Door minder plastic afval thuis te maken kan ik zelf een steentje bijdragen’, aldus Bongenaar.

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: ‘De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.’

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ‘Terwijl er in Uden heel veel winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje,’ zegt Bongenaar. Tijdens de Zero Waste Tour in Uden deelt ze/hij graag haar/zijn tips en ervaring met afvalvrij boodschappen doen in Uden.

De Zero Waste Tour in Uden vindt plaats op zaterdag 4 juni van 10 tot 12 uur. Wie graag zelf op pad wil, kan om 9.30 bij haar een routekaart ophalen. Tickets koop je (donatie) via deze link. Daar staat ook meer info.