Maakt u zich zorgen over het welzijn van iemand in uw naaste omgeving? De signaleringskaart helpt u om uw zorgen bespreekbaar te maken.

In samenwerking met aangesloten partners bij ‘Oog voor Elkaar’, een netwerk in Gemeente Uden met als doel om eenzaamheid te bestrijden en te voorkomen, is een signaleringskaart ontwikkeld.

In contact met iemand kun je een ‘niet-pluis’ gevoel krijgen. Je maakt je zorgen om iemand, maar je weet niet precies waarom. Een niet-pluis gevoel kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is met iemands lichamelijke of geestelijke gezondheid. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van eenzaamheid of beginnende dementie. Het is daarom belangrijk om niet-pluis gevoelens serieus te nemen en ernaar te handelen

Signaleringskaart

Hoe eerder eenzaamheid of dementie wordt gesignaleerd en bespreekbaar wordt gemaakt, hoe meer je er aan kunt doen. De signaleringskaart is daarbij een hulpmiddel. Op de kaart staan een aantal symptomen waaraan je eenzaamheid of dementie kunt  herkennen en er staan tips op hoe je een gesprek met iemand hierover aan kunt gaan.

Je kunt iemands eenzaamheid niet oplossen, dat kan alleen de persoon in kwestie zelf doen. Maar je kunt iemand daarbij wel ondersteunen.

De signaleringskaart eenzaamheid is voor inwoners, professionals en alle geïnteresseerden gratis te downloaden. Bekijk hier de signaleringskaart

Wilt u zich aanmelden voor onze kwartaalnieuwsbrief? Mail dan naar oogvoorelkaaruden@gmail.com

Gratis online training signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid

Humanitas, de welzijnsorganisatie in Rotterdam, heeft onlangs een basistraining ‘signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid’ ontwikkeld. Deze training sluit heel mooi aan bij onze Udense signaleringskaart en biedt meer achtergrondinformatie over eenzaamheid voor degene die geïnteresseerd zijn’

De training duurt circa 15 minuten en aan het eind;

  • Weet je wat eenzaamheid is
  • Ken je de mogelijke gevolgen van eenzaamheid
  • Ben je bewust van jouw eigen rol, mogelijkheden en beperkingen om te helpen bij iemand die eenzaam is
  • Weet je hoe je eenzaamheid met iemand bespreekbaar kunt maken
  • Weet je hoe je iemand kan ondersteunen
Klik hier om de training te openen

Komt u er samen onverhoopt toch niet uit? Neem dan in gemeente Uden contact op met Ons Welzijn. Check de signaleringskaart voor de juiste contactgegevens.

Is iemand eenzaam? Je weet het pas zeker als je ernaar vraagt!