PNEM SoundArtFestival 2019

Het geluid van krakend hout, vallende bladeren die ritselen onder je voeten, misschien een fladderende vogel die wegvlucht, een blatende wisent in de verte. Voor wie er een oor voor heeft passen deze geluiden bij de omgeving van het Pnem SoundArtFestival. Een avond met 4 uiteenlopende optredens in de concertzaal van het voormalige Pnemgebouw (theater Naat Piek) aan de Pnemstraat 1 in Uden.

Op zaterdag 9 november vindt de negende editie plaats van dit jaarlijkse Soundart evenement in Uden. Vele landelijke en internationale muzikanten, kunstenaars en uitvoerders van geluidsprojecten zijn inmiddels terug te vinden in de archieven van de organisatie van het Pnem SoundArtFestival. Geluid als kunstvorm kent een lange traditie. Dadakunstenaars (1916) experimenteerde met poëzie en zelfgemaakte instrumenten. Die traditie van experimenteren en uitdagen zet zich tot op heden voort in allerlei vormen.

Dit jaar wordt het programma vooral uitgevoerd door in Nederland wonende muzikanten.
Hugo Ariëns (Arnhem) maakt met geprepareerde gitaren, landschappen van geluid. Met kwasten, stenen, munten en andere voorwerpen verandert hij het geluid van de gitaar en creëert een nieuwe muzikale ervaring. Zijn geïmproviseerde soundscapes ontstaan in het moment en zijn daarom elke keer anders. De locatie, de tijd, de aanwezigen en zijn toevoeging als gitarist zijn allemaal van invloed op deze composities en op het uiteindelijk hoorbare resultaat.
Gemmita Luz (Chelva/ Utrecht) maakt live composities met behulp van ‘kleine geluiden’. Aaneengeregen door een loopstation herhalen de geluiden zich en vormen tapijten van geweven geluiden.
Mirthe de Jong (Eindhoven) is celliste. Zij vormt een duo voor het concert waarin het geluid van haar cello wordt gemengd met een modulair. Mirthe de Jong is een rasechte muzikante en werkte met veel verschillende collega’s als soliste of als studiomuzikante.
Het Von Planck orchestra is het huisgezelschap van het Pnem SoundArtFestival en samengesteld uit leden van Approxim. Dit jaar heeft het Von Planck een bijzondere gast uitgenodigd voor de uitvoering van L’imprimerie, een compositie speciaal voor het festival geschreven. De naam Allard Krijger is nauw verbonden aan een al bijna klassiek electrisch instrument; de Theremin. Multi-instrumentalist Krijger (Eindhoven/ Haarlem) is docent Sound Design en directie lid van Fraknoise. Samen met Von Planck draagt hij zorg voor de uitvoering van L’imprimerie, een compositie waarin geluid en beeld muzikaal worden geanalyseerd en opnieuw benoemd door instrumenten, en samengevoegd in een nieuwe vorm.

Kaarten voor dit evenement € 5,00 aan de kassa
Vrienden van het Pnem SoundArtFestival: toegang gratis op vertoon van vriendenpas
Foyer open: 19:30u
Aanvang: 20:00u
Het Pnem SoundArtFestival vindt plaats in de concertzaal van (theater Naat Piek)
Pnemstraat 1, Uden