Wie staat er met mij op om zwerfafval uit te bannen?

‘Er ligt gewoon veel meer zwerfafval dan enkele jaren geleden.’ Dorlinda van der Cammen is een bevlogen inwoner van de gemeente Uden met een duidelijke missie. ‘Ik wil mensen enthousiasmeren om beter voor de natuur te zorgen.’ Zwerfafval is voor haar een doorn in het oog. Ze is benieuwd of meerdere inwoners van Uden zwerfafval als een probleem zien.

Zwerfafval op straat
‘Elke keer als ik naar mijn werk fiets zou ik meerdere stukken zwerfafval kunnen oprapen. Dit doe ik ook regelmatig, maar het gaat natuurlijk niet altijd. Ik voel me nooit te goed om iets op te rapen en het thuis weg te gooien. Zwerfafval ontsiert onze wijk en als inwoner van Uden wil ik mijn steentje bijdragen aan een betere toekomst. Goed zijn voor de natuur is mij na aan het hart.’

Het schoon netwerk van Uden
Meerdere inwoners van Uden zetten zich in voor een schone omgeving. Zo gaan vrijwilligers regelmatig een ronde lopen met een plastic zak. Zwerfafval pakken ze tijdens de wandeling op. Een ander initiatief is ‘Uden schoon’ gestart door Jeanne van Delst via het platform Udenaar de Toekomst. Ook werken de bewoners van het buitengebied al jaren mee om hun straten zwerfafval vrij te krijgen. Daarnaast zetten de basisscholen zich in door het aanbieden van gastlessen aan de leerlingen.

Wilt u meedenken of meedoen?
‘Ik wil samen met andere inwoners van de gemeente Uden nadenken over het schoonhouden van onze omgeving, maar ook gewoon de handen uit de mouwen steken.’ Wilt u, op welke manier dan ook, een bijdrage leveren aan een schoon Uden? Vul dan de vragenlijst in https://nl.surveymonkey.com/r/zwerfafval of via www.uden.nl onder zwerfafval. Het invullen duurt ongeveer 3 minuten.